Медия без
политическа реклама

Американските санкции за Пеевски разбуниха парламента

Вицепремиерът Асен Василев се сблъска с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който се надигна да защити съпартиеца си

04 Февр. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Делян Пеевски

В директен сблъсък влязоха вицепремиерът и финансов министър Асен Василев и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ днес в парламента. Поводът бяха санкциите, които САЩ наложиха на депутата от движението Делян Пеевски.

Василев, който присъстваше за парламентарния контрол, спомена в изказване от трибуната, че е необходим закон, който да уреди прилагането на санкциите у нас. Думите му дойдоха по повод на 2 решения на Върховния административен съд от последните дни. С тях бяха обявени за нищожни части от акта на българското правителство, свързан с действията на служебния кабинет след американските санкции и съставянето на черни списъци на санкционираните и свързаните с тях лица.

Два различни тричленни състава на Върховния административен съд обявиха за нищожни части от акта на Министерския съвет, свързан със санкциите по Закона "Магнитски", съобщиха от съда. Това се е случило по две от 62-те дела, заведени в съда по казуса.

Това предизвика незабавна реакция от страна на ДПС, което ревностно защитава Пеевски. Карадайъ обвини управляващите, че се ръководят не от законите, а от „някаква целесъобразност“. „Тази група хора са съюз за нарушаване на Конституцията и законите на страната“, обяви той.

Финансовият министър не му се даде. „Разбирам, че много ви боли, че човекът до вас – г-н Пеевски, е сложен в международен лист за санкции за корупция и за това българската държава няма никакво отношение“, каза Василев. И допълни, че с приемането на закон за прилагането на санкциите парламентът ще защити българската икономика.

Самият Пеевски репликираше от мястото си, докато вицепремиерът говореше, което принуди водещият заседанието Мирослав Иванов от ПП да му направи забележка. Карадайъ се разгневи още повече от небрежния тон на Василев и от трибуната директно го обвини в лъжа. „Няма международен списък. Има една административна санкция по един закон, която действа на територията на САЩ, и както преди малко г-н Василев каза, нямало закон, който да прилагат, и сега правят проектозакон, за да се прилагат чужди санкции. Това е ОК. Но това е потвърждение, че при липсата на закон, вие сте нарушили законите на страната“, нахвърли се той върху финансовия министър.

В своя подкрепа водачът на ДПС цитира и отговор на бившия служебен премиер Стефан Янев на парламентарно питане, в което той признава, че приложима национална нормативна уредба по отношение на санкциите няма. „Призивите за нарушаване на Конституцията и законите на страната и да се прилага някаква друга справедливост, извън Конституцията и законите, на мен все повече ми заприличва на нещо от рода на цар-Кировата държава“, завърши Карадайъ, като така напомни за вчерашните си подигравателни коментари към премиера Кирил Петков.

Петков, който присъстваше в пленарната зала за контрола и слушаше всичко това, не реагира.

С резки упреци се нахвърли лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ върху премиера Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание. Това стана, докато Карадайъ представяше поправките в Конституцията, предложени от движението. https://www. segabg.

 

Още по темата