Медия без
политическа реклама

Путин занесе на Си Дзинпин нов газов договор

Русия и Китай излязоха с обща позиция против разширяването на НАТО

04 Февр. 2022Обновена
БГНЕС
Владимир Путин и Си Дзинпин след пристигането на руския лидер в Китай.

Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин. Това е първото посещение на руския лидер в Китай от началото на пандемията от коронавирус, предава БГНЕС.

Помощникът на президента Юрий Ушаков заяви пред журналисти, че програмата на посещението е предвидена за един ден.

По време на двустранните преговори Путин заяви на китайския си колега Си Цзинпин, че Русия е подготвила ново споразумение за снабдяване на Китай с 10 млрд. кубически метра природен газ от Далечния изток. Путин каза също, че руският петролен бизнес има "нови решения" за доставките на въглеводороди за Китай.

По време на срещата си с президента Си, преди откриването на Зимните Олимпийски игри в Пекин, Путин приветства близките отношения между Русия и Китай. Връзките на Москва с Пекин са от "безпрецедентен характер и пример за достойни отношения", каза Путин.

Тази вечер руският лидер ще присъства на официалната церемония по откриването на XXIV зимни олимпийски игри (днес от 14:00 ч. българско време).

Русия и Китай излязоха с обща позиция, в която критикуват "негативното влияние на САЩ в Европа и азиатско-тихоокеанския регион" и се противопоставят на "нататъшното разширяване на НАТО". Това стана след днешната среща между президентите на Путин и Си Цзинпин. 

В съвместния документ Русия и Китай призовават НАТО "да се откаже от подходите на действие от времето на Студената война" и изразяват сериозно притеснение от отбранителния алианс между Австралия, Великобритания и САЩ. "Вашингтон има негативно въздействие върху стабилността и мира в азиатско-тихоокеанския регион", се допълва в позицията.

 

Още по темата