Медия без
политическа реклама

Руските театри не щат „традиционни ценности“

04 Февр. 2022
EPA/BGNES
Репетиция на балета „Майстора и Маргарита“ по музика на Алфред Шнитке Милко Лазара на сцената на Болшой театър, 30 ноември 2021 г.

Руското министерство на културата е изготвило проект на президентски указ, озаглавен „За утвърждаване на основите на държавната политика за запазване и укрепване на традиционните руски духовни и морални ценности“. В края на януари текстът на проектоуказа бе публикуван за обществено обсъждане, а в него са описани „сформиралите се през вековете ценности, характерни за руската цивилизационна идентичност“. Според държавата те имат спешна нужда от защита, защото самото им съществуване е застрашено от „деструктивното влияние“ на вражеските западни ценности. 

Общественото обсъждане започна и от културните институции в страната

 

Първи реагираха театрите

Вчера те масово подкрепиха ръководителя на Съюза на театралните дейци (СДТ) Александър Калягин, който разкритикува идеята за промяна на държавната културна политика в тази „традиционно-ценностна“ посока, съобщава Газета.ру.  

Художествените руководители на най-големите московски театри написаха отворено писмо, в което се изказват срещу проекта. В апела си те подкрепиха и председателя на Съюза на театралните дейци на Руската федерация Александър Калягин, който разкритикува документа. Той отбелязва, че „както личи от текста на проекта — всичко, което не е свързано със запазването на традиционните ценности,

 

е излишно, освен това е забранено“. 

 

Подобни мерки, според него, ще попречат на развитието на културата и творческите експерименти.

 „Струва ни се, че предложеният проект на постановление не може да повлияе положително на обществото и гражданите, учени, учители, творци. Приемането му по никакъв начин няма да допринесе за съхраняване и усъвършенстване на духовно-нравствените ценности, възпитаване на патриотизъм и любов към Родината. Действащите нормативни актове са напълно достатъчни за регулиране на тази сфера на обществените отношения“, се казва в писмото, публикувано на сайта на СТД.

Отвореното писмо е подписано от генералния директор на Болшой театър Владимир Урин, директора на театъра на Таганка Ирина Апексимова, художествния ръководител на „Съвременник“ Виктор Рижаков, художествения ръководител на Московския художествен театър „Чехов“ Константин Хабенски, художествения ръководител на „Сатирикон“ Константин Райкин, художествения директор на Театъра на Мала Бронна Константин Богомолов и др.

 В началото на декември 2021 г. стана известно, че се подготвя проект на „Обновяване на основите на държавната културна политика“ на Русия, с който Министерството на културата да предефинира целите и задачите "в областта на традиционните ценности". Проектът на указа „За одобряване на основите на държавната политика за опазване и укрепване на традиционните руските духовни и морални ценности, трябва да бъде

 

подписан от Путин и да влезе в сила през май 2022 г.

Традиционните руски ценности, изброени в документа, са: живот, достойнство, човешки права и свободи, патриотизъм, служене на Отечеството и отговорност за неговата съдба, високи морални идеали, силно семейство, творческа работа, приоритет на духовното над материалното, хуманизъм, милосърдие, справедливост, колективизъм, взаимопомощ и взаимно уважение, историческа памет и приемственост на поколенията, единство на народите на Русия“.

Заплахите за традиционните руски ценности, както посочват авторите, идват „от дейността на екстремисти и терористични организации, на САЩ и техните съюзници, транснационални корпорации, чуждестранни организации с нестопанска цел, както и от вътрешни реформи, които не отчитат традициите“.

Изброените чужди на Русия ценности са „култът към егоизма, всепозволеността, неморалността, отричането на патриотизма, на служенето на Отечеството, на осигуряването на потомство, на творчески труд, и на положителният принос на Русия към световната история и култура. 

 Авторите на проекта виждат задачата на държавата в противодействието на деструктивните западни ценности и идеологии, защото те могат до доведат до много лоши последици за Русия, включително и до увеличаване на алкохолизма, предупреждава документът.

Още по темата