Медия без
политическа реклама

ДПС и управляващите ще се конкурират с промени в Конституцията

От партията на Доган отказаха участие в новата конституционна комисия и ще търсят подкрепа за своите поправки в основния закон

03 Февр. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Христо Иванов (на трибуната) беше избран за председател на комисията. Мустафа Карадайъ (с маската) обяви, че членовете й няма да свършат друго, освен да говорят.

Надпревара кой ще наложи своя версия на промени в Конституцията на страната започва в парламента. От ДПС са готови със своя проект, за който говорят от известно време, днес са го връчили на останалите парламентарни формации и ще търсят подкрепа за него. В същото време, по предложение на управляващото мнозинство, съставено от ПП, БСП, ИТН и ДБ, парламентът образува нова временна комисия – за обсъждане на промени в Конституцията на страната, в която партията на Ахмед Доган няма да участва. Отказаха да се включат също ГЕРБ-СДС и "Възраждане", което означава, че депутатите от четворната коалиция сами ще си обсъждат своите идеи за основния закон.

КАКВО ПЛАНИРА ДПС

В проекта на движението се предвижда Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на два висши съвета - на съдиите и на прокурорите, всеки от които ще се състои от 13 члена. "Мястото и функциите на Висшия съвет на съдебната власт ги оставяме така, както беше досега по Конституцията", уточни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в парламента. Председателите на върховните съдилища, главният прокурор и министърът на правосъдието няма да разполагат с места по право в новите съвети, каквито имаха в съществуващия ВСС. Членовете на съветите от квотата на Народното събрание ще се избират с мнозинство от две трети.

По отношение на главния прокурор Карадайъ обясни, че надзорът за законност се прехвърля на съответните по-горни инстанции в прокуратурата, а не шефът на обвинението да осъществява тази дейност. По думите му, на главния прокурор се оставят единствено и само методическите указания за уеднаквяване на практиката на различните прокуратури.

Въвежда се индивидуалната конституционна жалба - тоест, възможността отделни граждани да сезират Конституционния съд. Членовете на съда ще се избират също с мнозинство от две трети.

Във връзка с казуса около канадския паспорт на премиера Кирил Петков, от ДПС искат премахване на забраната за двойно гражданство за кандидати на избори.

Ще се внесат и допълнителни гаранции за избирателните права на гражданите. От думите на Карадайъ не стана съвсем ясно какво има предвид, но вероятно става въпрос за уседналостта, която засяга избирателите на движението в Турция.

В изготвянето на проекта е участвал проф. Пламен Киров - бивш конституционен съдия и преподавател в Софийския университет. Търсени са били мненията на политици, магистрати и експерти, уточни Карадайъ. Проектът е представен на всички парламентарни групи, с изключението на ДБ, от която движението е получило отказ за среща. ДПС се нуждае от поне 60 депутатски подписа, за да внесе проекта си за разглеждане в парламент.

НОВАТА КОМИСИЯ

Преди ДПС да представи проекта си, в пленарната зала беше одобрено създаването на споменатата нова временна комисия. Народното събрание вече разполага с постоянна комисия по конституционни и правни въпроси. От четворната коалиция обаче настояха, че е нужна специална временна комисия, която да се занимае с основния закон. Аргументираха се с това, че постоянната правна комисия е твърде натоварена и е съставена на пропорционален принцип – според големината на парламентарните групи. Докато временната осигурява равнопоставеност – по двама депутати от всяка група. Това обаче няма значение, тъй като опозицията - в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" - отказа да се включи в работата й.

БЕЗ ПРОЕКТ

Управляващите засега не предлагат собствен проект за промени в Конституцията. Всъщност задачата на временната комисия ще бъде да организира и проведе задълбочена дискусия за необходимите поправки. В обсъждането се предвижда да се включат, освен политиците, представители на институциите, на академичната общност, на професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, на адвокатурата, а също и специализирани граждански организации.

Христо Иванов – съпредседател на ДБ, посочи, че ако управляващото мнозинство беше внесло собствен конституционен проект, щеше да постави опозиционните формации пред избора да го подкрепят или отхвърлят. А целта на четворната коалиция е постигането на широк политически консенсус. Сега обаче е очевидно, че след като три от седемте формации в парламента не участват в комисията, работата й ще бъде непълноценна, а резултатът няма да бъде плод на търсения консенсус.

От ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ показаха ясно несъгласието си с доводите на Иванов и разкритикуваха мнозинството, че създава комисия без конкретен предмет на работа. Росица Кирова от ГЕРБ-СДС констатира, че Народното събрание няма добър опит с временните комисии, и настоя, че евентуалните промени в Конституцията трябва да се обсъдят в съществуващата постоянна комисия. А Петър Петров от „Възраждане“ обвини управляващите, че предлагат само лозунги, и предположи, че в четворната коалиция няма съгласие за промените.

БЕЗСМИСЛЕНИ РАЗГОВОРИ

Постепенно депутатите преминаха към обичайната размяна на обиди, към която рано или късно се стига при всяка по-продължително обсъждане. ДПС и ДБ започнаха взаимно да се замерват с обвинения, че защитават интересите на олигархични кръгове. Тома Биков от ГЕРБ-СДС се поинтересува дали мнозинството вече не ги смята за мафия, след като е готово да разговаря с тях за Конституцията. Тук се разпозна зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов, който повтори от трибуната, че смята ГЕРБ за „мафиотска организация“, но обясни на бившите управляващи, че пътят им към нормална партия е участието в подобна временна комисия.

ОПОЗИЦИЯТА СЕ САМОИЗКЛЮЧИ

Нови вълнения избухнаха, когато шефът на депутатите на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поиска формацията й да получи председателското място в комисията или най-малкото ГЕРБ-СДС и ПП да излъчат съпредседатели. От четворната коалиция ги обвиниха, че превръщат темата в политически пазарлък. Самата Атанасова ръководеше конституционна комисия, създадена от партията й в 44-ото Народно събрание, която не свърши нищо.

В петък внезапно и набързо управляващото мнозинство в парламента прокара решение, с което разпусна временната комисия, която трябваше да разгледа проекта на конституция, внесен от ГЕРБ.

В крайна сметка, пленарната зала гласува и отхвърли идеята за двама съпредседатели. Това ядоса бившите управляващи и Атанасова обяви, че партията й няма да предложи членове на комисията. Така всъщност ГЕРБ-СДС се отказа от участие „Не приехте подадената ръка, затова приятна работа“, отсече Атанасова. От ДПС и „Възраждане“ също отказаха да се включат.

За председател на комисията беше избран Христо Иванов от ДБ.

Още по темата