Медия без
политическа реклама

САЩ благодариха на България, че е „надежден съюзник“ за Украйна

01 Февр. 2022
БГНЕС
Кирил Петков

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман е разговаряла по телефона с премиера Кирил Петков, съобщи Държавният департамент. Двамата са потвърдили стратегическото партньорство между САЩ и България, се казва в съобщението от Вашингтон. За разговоря нямаше информация от пресслужбата на Министерския съвет.

Шърман е поздравила Петков за неотдавнашното решение на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да започне разговори с България за нейното присъединяване и потвърдила ангажимента на САЩ да работят с колегите си членки на ОИСР в подкрепа на този процес.

Освен това зам.-държавният секретар е благодарила на министър-председателя "за ролята на България като надежден съюзник в НАТО с оглед на ескалиращите действия на Русия спрямо Украйна и обсъди нашия споделен ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Украйна". Двамата обсъдиха и целите на българското правителство в справянето с пандемията, диверсификацията към чисти енергийни източници и прилагането на антикорупционни реформи като приоритети, които ще са от полза за българския народ, гласи още краткото съобщение от САЩ.

 

НАТО, Русия и САЩ си говорят само с ултиматуми, а това не дава възможност за дипомацията. Това обвини в предаването "120 минути" по Би Ти Ви военният министър Стефан Янев. По негови думи те си говорят неефиктивно и има очевидно неразбиране на послания.

 

Правителството реши, че ще разчита изцяло на българската армия в ситуацията, свързана с напрежението по оста Русия-НАТО.  "Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия.

 

Ключови думи:

САЩ, Украйна, Кирил Петков

Още по темата