Quantcast
Цацаров връща жеста на Гешев - започва проверка срещу него | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Цацаров връща жеста на Гешев - започва проверка срещу него

КПКОНПИ иска от Надежда Йорданова сигналите срещу главния прокурор, тя се надява, че е добронамерено
Обновена
10 919
Гешев и Цацаров се проверяват взаимно.

След като прокуратурата започна проверка срещу шефа на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров по негова молба, сега и КПКОНПИ подхвана главния прокурор Иван Гешев. Комисията, ръководена все още от Цацаров, се е сезирала по публикации в медии, които цитират правосъдния министър Надежда Йорданова, че при нея са постъпили множество сигнали за нарушения на Гешев. 

"КПКОНПИ е предприела действия по установяване съдържанието на тези сигнали, с оглед извършване на проверка на твърденията на министър Йорданова, съобразно правомощията на комисията", се казва в съобщението й. Хората на Цацаров добавят, че от министерството са "изискани заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация". 

Не е известно защо досега КПКОНПИ не се самосезира, тъй като и служебният правосъден министър Иван Демерджиев говореше, че в министерството постъпват сигнали срещу Гешев, които непрекъснато набъбват. И преди това неведнъж е имало публикации, в които се сочат нарушения на главния прокурор. По темата Бойко Рашков, още като служебен министър дори сезира прокуратурата, но тя отказа да образува разследване срещу Гешев.

"МП ще се запознае с писмото на КПКОНПИ и с обхвата на исканията, които се отправят. Разбира се, Министерството на правосъдието ще предостави всички материали, които са на разположение, съгласно законовите правомощия. Учудващо е, че чак сега постъпва това искане, като тези аргументи и сигнали в последните месеци и години са много. Тези въпроси са в общественото пространство от доста време. Очакваме тълкуванието на Конституционния съд на 8 февруари за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор. Внезапният интерес към извършването на проверки, надяваме се, има добронамерен характер", обявиха от министерството.

С проверката срещу Гешев Цацаров на практика му връща жеста. След като Цацаров подаде оставка и остана без допуск до класифицирана информация, той поиска прокуратурата да го провери и да отговори има ли данни да е извършил престъпление. Върховната прокуратура веднага образува проверка и изиска информация от ДАНС дали на Цацаров е правена последваща проверка за надеждност, след като веднъж е бил проверен и е получил право на достъп до класифицирана информация. Ако ДАНС е правила такава последваща проверка, тя трябва да отговори на прокуратурата кога и по какъв повод е станало това. 

 

Цацаров "завещава" промени в антикорупционния закон

Докато управляващите се канят да реформират КПКОНПИ, Цацаров ги изпревари с представяне на законопроект по темата. Шефът на КПКОНПИ е пратил на депутатите законопроект за изменения в антикорупционния закон, съобщи още комисията. Направил го, защото така поискали народни представители по време на изслушването на Цацаров в ресорната парламентарна комисия миналата седмица. Изслушването мина изцяло под контрола на Цацаров, като депутатите от управляващата коалиция видимо се смущаваха да му поставят неудобни въпроси за работата на комисията. Така ГЕРБ и ДПС лесно му подаваха въпроси за оставката му и за отнетия му допуск.

За проектозакона Цацаров обяснява, че е подготвен от експерти, които са анализирали опита на КПКОНПИ и са ползвали международен опит. 

Комисията обяви, че основните нови положения в законопроекта са: прецизиране на кръга на лицата на висши публични длъжности, които КПКОНПИ може да проверява; засилване на парламентарния контрол; въвеждане на задължение за деклариране на криптовалута и инвестиционни благородни метали и скъпоценни камъни; засилени са мерките за защита на лицата, които подават сигнали за корупция и конфликт на интереси; деклариране на т. нар. "протоколни подаръци", които висшите длъжностни лица получават в това си качество; намаляване на проверявания период от 10 на 5 години назад и увеличаване на значителното несъответствие в имуществото, при което започва производство по конфискация от 150 000 лв. на 300 000 лв.; преминаване на дирекция "Противодействие на корупцията" от КПКОНПИ в ДАНС.

Законопроектът е пратен също на президента и правителството, уточняват от комисията.

 

Още

Гешев се намеси в знаково разследване срещу близък на Борисов
Демерджиев: Има много данни срещу Бойко Борисов

13.08.2022

16249
Гешев повиши без конкурс бившите шефове на спецпрокуратурата

13.08.2022

7004