Медия без
политическа реклама

Тръгва делото срещу Credit Suisse за връзки с българската наркомафия

В пране на 55 млн. франка са обвинени двама швейцарски и двама български граждани, сред които вероятно е Евелин Банев-Брендо

30 Яну. 2022Обновена
Снимка: Архив
Единият от обвиняемите по данни на български медии е Евелин Банев-Брендо

Швейцарски федерален прокурор заяви, че българската наркомафия е депозирала около 55 милиона франка в Credit Suisse (CS), съобщи SonntagsZeitung. В тази връзка швейцарската държава предяви иск за над 42 милиона франка (40 милиона евро) като обезщетение от Credit Suisse Group AG. Искът е резултат от 14-годишно разследване на банката за пране на пари от българска нарко група. Делото започва след седмица, според обвинението прането е извършвано между 2004 и 2007 г. Освен това банката е застрашена и от максимална глоба от 5 милиона франка. 

Федералният наказателен съд на Швейцария описа обвиненията в документ от 500 страници, в който се твърди, че банката страда от „сериозни организационни недостатъци“ в предотвратяването на прането на пари, пише SonntagsZeitung.

Швейцарският федерален прокурор твърди, че българската наркомафия, водена от бивш борец, е депозирала около 55 милиона франка в Credit Suisse. Голяма част от тях са били доставени в куфари, пълни с разопаковани банкноти. Федералният прокурор разследва бивша служителка на Credit Suisse за ролята й в аферата, бивш служител на банка Julius Baer и двама български граждани, свързани с криминалната групировка. Имена не се съобщават. 

Когато преди 2 години за първи път швейцарската главна прокуратура съобщава за разследването, българските медии, сред които и "Сега" предполагат, че става дума за Брендо.  Българският "борец", за когото  говори обвинението, е Евелин Банев-Брендо. Соченият от МВР за "кокаинов крал" има влязла в сила присъда у нас, която трябваше да е приведена в изпълнение още през 2018 г. Тогава обаче Банев изчезна и се появи в Украйна през есента на 2021 г. Там бе арестуван за притежание на наркотици, а впоследствие освободен. Имаше спекулации, че е станал украински гражданин.

Швейцарски прокурори обявиха, че са повдигнали обвинение срещу една от най-големите банки в света - "Креди Сюис" (Credit Suisse), затова че трезорът не е предотвратил прането на пари от българска престъпна организация, предава БГНЕС, като се позовава на Франс прес.

 

Месец май 2012 г. край Созопол.  МВР арестува Евелин Банев-Брендо в операция "Кокаинови крале", провеждана едновременно в Италия, Испания, Швейцария, България. Задържани са повече от 30 души.

Банката заявява, че „отхвърля като безпочвени всички обвинения по този въпрос и е убедена, че бившата й служителка е невинна“ и допълва, че "ще се защитава енергично в съда."

 "В разследвания период банковата тайна беше все още непоклатима и бяха достатъчни прости обяснения, за да бъде открит  паричен депозит", напомня изданието. „Клиентът не иска да оставя никакви следи“, докладва например служител на банката за откриването на депозит от 500 000 евро. CS е запазила наркодилърите като клиенти въпреки две убийства, свързани с  бандата, за които в България  по това време се появяват медийни съобщения.  Федералният прокурор обвинява CS за провал в контрола на всички нива.

Въпросното разследване е последният удар за изпадналата в затруднение банка, която наскоро обяви, че ще отдели допълнителни 500 милиона франка тази година за съдебни спорове. Банката претърпя големи загуби, свързани с колапса на Archegos Capital Management и Greensill Capital.