Медия без
политическа реклама

Нобелистката Олга Токарчук ще гостува у нас през юни

29 Яну. 2022
снимка: Яцек Колоджейски

Нобеловата лауреатка за литература (2018, връчена през 2019) Олга Токарчук ще се срещне с българските си читатели тази година, съобщиха от издателство ICU. Полската писателка идва в София по покана на фондация "Прочети София" и с личното съдействие на писателя Георги Господинов. Авторката на "Бегуни” и "Чувствителният разказвач" ще гостува на 10 и 11 юни в рамките на първото издание на "Литературни срещи". Осем години след първото гостуване на Токарчук в България, присъствието ѝ ще бъде и основен акцент в годишната програма на Полския институт в София. 

Поредицата от събития, организирани от фондация „Прочети София“, ще се провеждат през цялата година в изцяло нов формат: 3 дни през април, 2 дни през юни и 1 ден през ноември. Целта е да бъдат показани разнообразни ракурси и подходи към литературата. За изненада на гостите, събитията в отделните месеци ще се отличават значително едно от друго, като провокират нов поглед към творчеството на български и чуждестранни автори.

Полякинята Олга Токарчук, която днес навършва 59 години, е сред най-влиятелните имена в световната литература: освен носителка на литературния Нобел, тя е и лауреат на Международната награда "Мan Booker" и (двукратно) на най-престижната полска литературна награда "Нике". Читателите ѝ я уважават заради добрия вкус, енциклопедични познания, разказвачески талант, категорична гражданска позиция и – не на последно място – заради философската дълбочина на творбите ѝ.

Участието ѝ като почетен гост на "Литературни срещи" ще включва серия събития с различни тематични акценти и модератори. Кулминацията ще бъде разговорът на Олга Токарчук с дългогодишния ѝ приятел, писателя Георги Господинов, който е и автор на предговора към сборника с есета "Чувствителният разказвач".

"Когато стана ясно, че Олга Токарчук е приела поканата на фондация "Прочети София" и ще бъде почетен гост на първото издание на "Литературни срещи" през юни 2022 г., се почувствах като на входа на многохиляден стадион, в очакване да чуя любима рок банда. За мен това гостуване ще бъде акцентът на литературната и личната ми година и не мога да изразя с думи благодарността си към Георги Господинов, задето направи всичко по силите си, за да убеди Олга, че си струва да включи нас, българските фенове, в неистово натоварения си личен график. Особено в годината, в която на английски излиза нейният колосален труд - "Книгите на Яков", споделя Невена Дишлиева-Кръстева - основателката на издателство ICU, с чието лого на български вече излязоха шест от творбите на Токарчук. През 2022 г. издателството е планирало още три заглавия на нобелистката – две от тях излизат у нас за първи път.

Още по темата