Медия без
политическа реклама

US-военен №1 за нахлуване на Русия: Ще е ужасяващо и с много жертви

В близост до гъсто населени райони са подредени сухопътни войски, артилерия, ракети, военновъздушни сили, обяви ген Марк Мили

29 Яну. 2022
Архив ЕПА/БГНЕС
Ген.Марк Мили (вляво), председател на Обединения комитет на началниците щабове на САЩ, и ръководителят на руския Генерален щаб ген.Валери Герасимов при една от срещите им на живо

Ако Русия хвърли силите, които е събрала близо до границата с Украйна, за да нахлуе в съседа си, то резултата ще бъде „ужасяващ“ и ще доведе до значителни жертви. Това заявява ген.Марк Мили, председател на Обединения комитет на началниците щабове на САЩ, цитиран от Агенция Фокус. Най-висшият американски военен рисува картина на това, което би се случило, ако Русия нападне.

Русия е "концентрирала" над 92 000 войници близо до границите на Украйна и се "готви да я атакува" в края на януари или началото на февруари 2022 г. обяви в интервю за американското военно издание Military Times ген.

Мили твърди, че трябва да се имат предвид видовете сили, които Москва е разположила в района. „Предвид вида на силите, които са подредени – сухопътни сили за маневриране, артилерия, балистични ракети, военновъздушни сили – всичко това заедно, ако бъде отприщено срещу Украйна, би било значително, много значително и би довело до значителен брой жертви… Би било ужасяващо“, казва Мили. По негово мнение това е най-голямото разгръщане на военни сили след периода на Студената война.

Генералът добавя: „И можете да си представите как може да изглежда такава атака  в гъсти градски райони, покрай важни пътища. Би било ужасяващо“.

Нови сателитни снимки, направени в понеделник, потвърждават, че Русия отново струпва войски и военно оборудване на границата с Украйна след голямата концетрация на сили тази пролет, пише Politico, цитирано от Агенция Фокус.

Министърът на отбраната Лойд Остин казва от своя страна, че макар Съединените щати да не вярват, че руският президент Владимир Путин е взел решение дали да нахлуе, сега той има военни способности да го направи. Той заявява, че „Путин разполага с множество възможности, включително завземане на градове и значителни територии, но също така и принудителни действия и провокативни политически действия като признаването на отцепнически територии".

Остин обявява и, че Съединените щати остават фокусирани върху противодействието на руската дезинформация, включително всичко, което може да бъде използвано като претекст за атаки срещу Украйна. Той добавя, че Съединените щати са се ангажирали да помогнат на Украйна да се отбранява, и отбелязва американското разрешение за доставка на противотанково оръжие. На свой ред генералният серкетар на НАТО Йенс Столтебнерг заяви в интервя за La Stampa, че алиансът ще струпа силите си близо до руските граници в сучая на "агресия" срещу Украйна. "Ако целта на Русия е да има по-малко НАТО по границите си, тогава тя ще постигне обратното. В случай на агресия този път ще изпратим повече сили", коментира Столтенберг. 

Русия не иска да воюва в Украйна, но няма да позволи интересите ѝ да бъдат пренебрегвани. Това пък заяви ден по-рано руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за четирите най-големи руски радиостанции. 

Предложенията на Русия за гаранции за сигурност включват изтеглянето на силите на НАТО от България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г. съобщи руското външно министерство в петък, предава РИА Новости.

Лавров подчерта, че Русия не планира военно нахлуване в Украйна:  „Ако зависи от Руската федерация, то няма да има война. Ние не искаме войни. Но и няма да позволим грубо да бъдат пренебрегвани нашите интереси“.  

И допълни, че дипломатическите преговори със Съединените щати не са приключили. По думите му в момента се анализират писмените отговори на Вашингтон и Брюксел на руските предложения за взаимни гаранции за сигурност. Той каза още, че на фона на идеологизирания отговор на НАТО, американският отговор изглежда като “образец за дипломатическо приличие”. 

САЩ обвиниха Русия, че е изпратила в Донбас агенти, които да организират провокации и да създадат претекст за нахлуване в Украйна.

 

Още по темата