Медия без
политическа реклама

Прокуратурата търси в чужбина еврото от чекмеджето на Борисов

Евродепутати питат властта за санкциите "Магнитски" и за гражданството на премиера

27 Яну. 2022Екип на Сега
стопкадър от YouTube канала на прокуратурата
Последния път в Европарламента Иван Гешев беше посрещнат с неудобни въпроси.

Главният прокурор Иван Гешев, който днес бе изслушан от мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Европейския парламент, предварително бе изпратил актуална информация по въпроси, от които се вълнуват евродепутатите. Той ги уведомява, че за разследването на кюлчетата и пачките от чекмеджето в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов се търси правна помощ от Германия, Австрия, Испания и Франция, научи "Сега". Прокуратурата иска да се установи дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на конкретните евро банкноти.

Гешев информира още евродепутатите, че предстоят разпити на свидетели по случая с чекмеджето и Мата Хари. Държавното обвинение е изпратило запитвания до Министерството на икономиката и Агенция "Митници" за информация за сделки в страната със златни кюлчета на конкретен производител. Остава въпросът защо всички тези действия по разследването не са били проведени досега - скандалът с Бойко Борисов избухна преди близо 2 години. Вместо това прокуратурата спря досъдебното производство с аргумента, че не може да разкрие самоличността на нарочената за фотограф Мата Хари, въпреки че Борисов публично призна, че знае коя е дамата.

Софийската градска прокуратура е поискала от БНБ експертиза и информация по серийните номера на банкнотите и кюлчетата от снимките, които са правени в спалнята на правителствената вила "Секвоя", ползвана от бившия премиер Бойко Борисов, съобщи БНТ.

Гешев информира евродепутатите и за заплахите срещу разследващия журналист Атанас Чобанов, депутата от ИТН Христо Петров, вътрешния министър Бойко Рашков и столичния общински съветник Борис Бонев. До момента прокуратурата не е получила никаква информация за действията, които са предприели МВР и останалите компетентни институция, за установяване на автора на заплахите, пише прокуратурата.

Главният прокурор не е пропуснал и да се оплаче пред евродепутатите от натиск от страна на изпълнителната власт и е дал за пример делото срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов. Той беше привлечен към наказателна отговорност, след като наблюдаващите прокурори го обвиниха, че ги е притискал да сключат споразумение с обвиняемия по разследването за източените милиони от АМ "Хемус", ако той разкаже при кого са отишли милионите.

Гешев атакува и МВР за работата му по изборните престъпления през 2021 г. и борбата с купения вот. В писмото на Гешев се казва, че полицията е допуснала нарушения по различни разследвания, като например, че един протокол за претърсване и изземване по дело за купуване на гласове не бил одобрен от съда.

Софийската апелативна прокуратура не е приела отводите на прокурорите, които наблюдават делото за автомагистрала "Хемус". Това потвърдиха за "Сега" както от апелативната, така и от градската прокуратура, от която са магистратите, работещи по "Хемус".

ВЪПРОСИ КЪМ ВЛАСТТА

Главният прокурор, премиерът Кирил Петков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова и министърът на културата Атанас Атанасов са получили в аванс от евродепутатите 28 въпроса. В тях се пита какво ще предприеме българската държава по отношение на санкциите "Магнитски". Кирил Петков трябва да обясни проблема с канадското си гражданство, както и думите си: "Нашата цел да сложим правилните хора в прокуратурата и Антикорупционната комисия", които изрече в интервю за БНТ. Йорданова ще трябва да отговори какво е имала предвид с изказването си, че "спрямо Гешев е в ход целият възможен арсенал за реакция, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание". Представителите на изпълнителната власт ще трябва да изяснят плановете си за закриване на специализираното правосъдие и има ли опасност олигарсите, изправени пред съда, да бъдат оправдани след това. Все неща, за които предупреждава Гешев.

Още по темата