Медия без
политическа реклама

Броят на руските войници не е достатъчен за нахлуване в Украйна

Целта на Путин е да постави Киев в уязвима позиция, смята външният министър Дмитро Кулеба

26 Яну. 2022
БГНЕС
Украинският външен министър Дмитро Кулеба

Русия не е събрала достатъчно сили, за да започне предстояща пълномащабна инвазия в Украйна, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Си Ен Ен, докато руският външен министър Сергей Лавров заплаши с мерки ако Западът продължи своята ''агресивна линия''.

Кулеба каза пред репортери в Киев, че руските войски могат да атакуват Украйна по всяко време, както през  2014 г., когато Русия анексира украинския полуостров Крим, но в момента нямат капацитета да предприемат пълна офанзива. ''Броят на руските войски, натрупани по границата на Украйна и в окупираните територии, е голям, той представлява заплаха – пряка заплаха за Украйна'', каза Кулеба. "Въпреки това този брой е недостатъчен за пълномащабна офанзива по цялата украинска граница. Липсват им и някои важни военни индикатори и системи за провеждане на пълномащабна офанзива", добави той. ''Можем да повтаряме по 100 пъти на ден, че инвазията е неизбежна, но това не променя ситуацията на място'', каза Кулеба.

Украйна предупреди, че Русия се опитва да дестабилизира страната преди всяка планирана военна инвазия. Кремъл отрича, че планира атака и твърди, че подкрепата на НАТО за Украйна – включително увеличените доставки на оръжие и военно обучение – представлява нарастваща заплаха на западния фланг на Русия. Кулеба каза пред репортери, че военното нахлуване не е единствената заплаха за Украйна. ''Виждаме сценарий на дестабилизация на Украйна и този сценарий е неизбежен, той вече се осъществява – чрез всяване на паника, чрез оказване на натиск върху финансовата система на Украйна, чрез извършване на кибератаки срещу Украйна'', каза той. ''Сигурен съм, че президентът Путин би се радвал да види този план успешен, дори и да не се налага да прибягва до военна сила, за да постави Украйна в изключително уязвима позиция. Приоритет номер едно днес е да държим нещата под контрол, да бъдем реалисти в оценката на непосредствената заплаха, като същевременно не намаляваме заплахата от потенциална военна инвазия'', каза той.

Източник, близък до украинското ръководство, потвърди пред Си Ен Ен, че според последното проведено военно разузнаване руските сили все още не са готови да нахлуят в страната.

Още по темата