Медия без
политическа реклама

Депутатите от “Възраждане” влязоха в НС без зелени сертификати

Народните представители от тази партия демонстративно не спазиха решението на парламента и никой не ги спря

26 Яну. 2022Обновена
БГНЕС

Депутатите от "Възраждане" влязоха в парламента без да показват зелени сертификати или негативен тест, независимо от изричното решение на Народното събрание. Новите правила действат от понеделник, но днес е първото пленарно заседание, за което те валидни.

„Ние се борим това да отпадне за всички българи. Ще влезем, както влизаме всеки ден. Тези сертификати са противоконституционни“, обяви зам.- председателят на партията Цончо Ганев, цитиран от Би Ти Ви. 

Малко по-рано по Нова тв  председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че зелените сертификати са доказали неефективността си. Няма да спазваме ограниченията за влизане в НС, нека българските граждани, които се чувстват дискриминирани, да постъпят по същия начин, заяви той. Костадинов обяви, че подготвят конституционна жалба по този повод, но не обясни откъде ще вземе подписи, за да може изобщо да стигне до КС.

Костадинов бе категоричен, че няма да си направи тест за влизане в сградата на парламента, обясни и че не е ваксиниран. „Народното събрание се превърна в някакъв цирк. Никой не може да ограничава правото ти да ходиш на работа”, каза още лидерът.

„Разчитам на моралната съвест на народните представители. Все пак сме си приели правила за достъп и е редно да ги спазваме, направили сме организация“, каза в понеделник председателят на парламента Никола Минчев.

Депутатите не могат да бъдат спирани от представители на НСО при отказ да покажат сертификат или откажат да се тестват. Срещу входа на парламента има пункт за тестване, който работи от рано сутринта.

 

След дебат, продължил повече от 5 часа, Народното събрание одобри проекта на решение, внесен от ПП и ДБ, с който се ограничава достъпът до неговите сгради.
В Народното събрание назрява скандал около висящия въпрос за това дали в сградата му да се влиза със зелен сертификат. ДБ и ПП са внесли проект на решение, според който достъпът до сградата ще става със сертификат, отрицателен резултат от PCR или антигенен тест.

По-късно в парламента, Костадинов съобщи, че работната група, съставена след протеста на "Възраждане" срещу зеления сертификат, започва работа в петък.
"Тя е от 12 човека - шест представители от страна на МС и шест, посочени от нас, като това не са хора само и единствено от "Възраждане". Ние посочихме, да кажем, проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ", обясни Костадинов, цитиран от Дарик. Той се надява във възможно най-кратки срокове групата да излезе с компромисно решение, което да удовлетворява всички.
Лидерът на "Възраждане" обясни, че първоначалният срок на работа е бил до 2 февруари, но процедурата е била забавена от правителството. "В групата е спазен паритетния принцип - те са посочили общопрактикуващ лекар, ние - също, те са посочили патолог, ние - също, те са посочили инфекционист, ние - също, те са посочили имунолог - ние също", допълни Костадинов.
Попитан дали от "Възраждане" възнамеряват да щурмуват отново парламента заради зеления сертификат, той отговори: "Нека да видим какво ще каже работната група".
 

Още по темата