Quantcast
Вашингтон, Берлин и Лондон готвят планове за евакуация от Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Вашингтон, Берлин и Лондон готвят планове за евакуация от Украйна

Обновена
16 566
 Pixabay

Държавният департамент нареди на семействата на служителите на американското посолство в Украйна да започнат евакуация от страната веднага в понеделник, казаха американски служители пред Fox News.

Очаква се следващата седмица Държавният департамент да насърчи американците да започнат да напускат Украйна с търговски полети, "докато те все още са налични", каза служител на Държавния департамент.

От департамента опровергаха това твърдение, като казаха само, че готвят подробно планиране за „действия при изънредни обстоятелства“ в случай на влошаване на ситуацията със сигурността.

Москва е събрала десетки хиляди войници на границата с Украйна, което води до опасения от инвазия и в САЩ приемат това изключително сериозно.

Разговорите между държавния секретар Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров в петък не доведоха до пробив, въпреки че и двете страни се съгласиха да продължат дипломатическите преговори. Двамата дипломати ще говорят отново, след като САЩ представят официален отговор на руските искания следващата седмица.

Правителството на САЩ планира да прехвърли "тон" оръжия и боеприпаси в Украйна през следващите дни, твърдят официални лица още през Fox. В петък късно вечерта посолството на САЩ в Украйна съобщи, че първата пратка боеприпаси е пристигнала според указанията на президента Байдън, съобщава още Fox News.

---

Германия рабработва план за евакуация на семействата на служителите от посолството си в Украйна, съобщи вестник „Билд“. Според изданието планът предвижда това да стане при ескалация на напрежението в страната.

----

Външното министерство в Лондон препоръча днес на британските поданици да не предприемат пътувания до Донецката област, Луганската област и Крим и да се въздържат от маловажни пътувания до останалата част на Украйна.

В съобщението на уебсайта на ведомството се отправя и съвет към всички британци да регистрират пребиваването си в Украйна и непременно да сключат предварително пътнически застраховки.

Форин офис отбелязва, че за момента ситуацията в Киев и другите области освен Луганската и Донецката е спокойна, но „събитията в Украйна бързо се променят“. Освен това „продължава несигурността относно руските намерения“, констатира министерството.

 

Ключови думи:

Fox News, евакуация, Украйна

Още

Нови мощни експлозии разтърсиха Николаев

02.07.2022

1011
Русия лъже на едро за успехите си във войната в Украйна

02.07.2022

www.proekt.media

1250
Украйна спечели войната за борша

01.07.2022

784