Медия без
политическа реклама

Режисиран конгрес бетонира Нинова начело на БСП

Делегатите отказаха да приемат подадената заради изборните погроми оставка с мотива, че партията се нуждае от "лидер и боец"

22 Яну. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Пресцентър БСП
Ние избрахме промяна за България и промяната избра нас, декларира Нинова пред партийните делегати.

Пълна липса на политически принципи и морал демонстрираха мнозинството от делегатите на проведения днес 50-и конгрес на БСП. След гласуване те решиха, че няма да приемат оставката, която досегашният председател на партията Корнелия Нинова подаде в края на 2021 г. Тогава тя обяви, че ще поеме отговорността за претърпените изборни погроми същата година, равносметката от които е, че избирателите на левицата намаляха с четвърт милион, а тя се нареди по спечелени гласове след ДПС.

Очевидно обаче хвърлената пред цялата страна оставка е била просто жест за заблуда на публиката. При проведеното гласуване на конгреса едва 164 делегати поискаха Нинова да се оттегли. 415 се възпротивиха, а 20 се въздържаха. Така на практика тя беше бетонирана на поста от най-важния партиен орган.

Добре режисиран сценарий

Въпросът за оставката на Нинова беше основната тема на конгреса. Очакваше се, че след подаването й, събранието ще я констатира, както изисква партийният устав, след което ще приеме решение да се проведат преки вътрешнопартийни избори за нов председател. Самата Нинова даваше заявки, че няма намерение да се отказва окончателно от поста. Основният й съперник беше младият депутат Крум Зарков.

Преди конгреса обаче упорито се ширеха слухове, че е подготвен сценарий, според който делегатите ще откажат да констатират оставката на Нинова - с мотива, че вината за изборните провали е колективна, на партията, а не на водача. За подобно развитие заговори преди няколко седмици изключеният от БСП Кирил Добрев, който е един от най-отявлените противници на Нинова.

Като потвърждение на тази хипотеза дойдоха изказвания преди конгреса на висши социалисти, близки до водача в оставка. Зам.-председателят на партията Ирена Анастасова обяви пред bTV, че от Благоевград е тръгнала подписка в подкрепа на Нинова. "Хората искат конгресът да не констатира оставката и г-жа Нинова да остане председател на партията. От много структури подкрепят тази подписка и мисля около 2/3 от делегатите на Конгреса", каза Анастасова. Подкрепящите подписката се аргументират, че Нинова е "превела партията през много тежки периоди". За подписката потвърди и министърът на туризма от квотата на БСП Христо Проданов пред Нова ТВ.

На самия конгрес започнаха също да се редят делегати с изказвания в тази посока. Например от Емилия Жилиева, делегат от Лясковец - тя жално оплака "другарката Нинова, която понася удари отвътре и отвън", и я похвали, че благодарение на нея, "БСП е в управлението на България и социален стожер". "На нас ни трябва лидер и боец, какъвто е другарката Нинова", вдъхновено извика Жилиева и предложи на конгреса да "вземе мъдро решение" и да не хвърля партията в избори.

Така започна да се очертава картината, че всъщност конгресът действително се провежда по добре режисиран сценарий, който цели да запази Нинова на поста й.

Самата Нинова косвено засегна въпроса в политическия си доклад пред конгреса, като посочи, че причините за изборните провали на партията са много, но тя е поела отговорността и е подала оставка, и днес я потвърждава. Тя спомена, че до конгреса са постъпили искания за отмяна на прекия избор на председател на БСП. И се обърна към делегатите: "Моля ви, не правете това. Разбира се, вие решавате с гласуване. Не отнемайте на членовете на партията най-демократичното, най-модерното и най-свободното право – всеки да може да гласува за своя лидер. Вземете решения, каквито прецените, но аз ви моля – не отнемайте прекия избор."

Делегатите въобще не се занимаха обаче с въпроса за прекия или непрекия избор на председателя - те просто не оставиха да се стигне до какъвто и да било избор, като бетонираха Нинова на поста. Обсъждането на оставката протече при закрити врати. А коментарът на лидера след гласуването беше, че дискусиите на конгреса са показали, че БСП е "демократична партия на свободни хора, които винаги могат да кажат и различно мнение, но и демократична партия, която взема решенията си в своите органи и с мнозинство." Тя обеща, че няма да продаде интересите на социалистите, и ще работи за победа на местните избори през 2023 г. Така демонстрира, че се смята за утвърдена на лидерския пост поне дотогава.

Ковид, машини и вътрешни врагове - защо БСП се проваля според Нинова

Пандемията, въвеждането на повсеместно машинно гласуване и саботажът от страна на вътрешни врагове на БСП - такива са основните причини за катастрофалните изборни провали на левицата според Нинова. Това се разбра от политическия доклад, който тя изнесе пред делегатите.

Нинова подчерта, че социалистите са работели за машинния вот, но сега отчита, че той е намалил избирателната активност. Мнозина се притесниха от устройствата и не отидоха до секциите, смята тя. И посочи, че трябва да се преосмисли ефектът от машинното гласуване - като се въведе смесена система, и с хартиени бюлетини, и с устройства, като се позволи на гражданите да изберат метод на гласуване. Така всъщност Нинова се прехвърли на позицията на ГЕРБ - бившите управляващи въведоха точно такава хибридна система през 2020 г.

Същият ефект върху гласоподавателите на БСП е оказала, според лидера в оставка, и ковид пандемията. Инфекцията е възпрепятствала провеждането на предизборна кампания "очи в очи" с избирателите, възрастните хора са се изплашили, описа проблема Нинова. Това, смята тя, също е довело до сериозен отлив на гласове.

Както винаги, Нинова се прехвърли и на проблема с "врага с партиен билет". Тя посочи, че партията се е изтощила от вътрешни борби, породени от недоволни от реденето на листите, от трайни вражди, от обидени активисти, които работели с други политически сили. Според Нинова това, заедно с другите изредени фактори, е довело до катастрофален отлив на гласове, отишли най-вече в групата на негласуващите.

С едва прикрито негодувание водачът в оставка констатира, че въпреки дългогодишната борба на БСП с ГЕРБ, партията й е била пришита към статуквото от някои от новите политически формации. В същото време, със задоволство посочи, че през последните 3-4 месеца това схващане се е преобърнало и левицата е станала "желан партньор за промяна". Нинова беше категорична, че БСП не е била приета в четворната коалиция, само за да бъде допълнено аритметически парламентарното мнозинство. "Ние избрахме промяна за България и промяната избра нас", декларира патетично тя. И увери социалистите, че "ние сме основен стълб на стабилност, сигурност и професионализъм в управлението на България".

За отношенията си с президента Румен Радев Нинов отрече твърденията за прикрит конфликт помежду им. И оправда критичността си към служебните му правителства с необходимостта БСП да защитава интересите на избирателите си, независимо кой управлява. Тя адресира и въпроса за младите, които напират към върха на партийното ръководство. Нинова предпазливо изтъкна, че трябва да се търси баланс между енергията на младите социалисти и опитът на по-възрастното поколение, а не да се създава разделителна линия млади - стари.

Опозиционни гласове

По доклада дебат, в строгия смисъл на думата, всъщност нямаше. След Нинова се заредиха поредица от делегати, които пригласяха на нейните тези и призоваваха към единство. Най-напред възрази на дитирамбите Валери Жаблянов - бивш зам.-председател на парламента от БСП. Той посочи, че сривът е започнал на местните избори през 2019 г. и е пряко свързан с общественото доверие към председателя на партията. Жаблянов насмешливо коментира, че управленският потенциал на БСП се свежда до Калоян Методиев - бивш началник на кабинета на Румен Радев, сега заемащ същата длъжност в министерството на Нинова, а в миналото - младежки ръководител на СДС. Той напомни и за лавиранията на Нинова по отношение на отделни мощни фигури в партията - като лидера на варненските социалисти Борислав Гуцанов, който първо беше заклеймен като предател, а в момента е депутат и делегат на конгреса.

По-сериозен сблъсък възникна след речта на депутата Крум Зарков - конкурент на Нинова за водачеството на левицата. Зарков заяви, че делегатите на конгреса са "облъчвани с абсолютни нелепици". "Провалът на изборите е представен като успех, защото, видите ли, сме във властта", даде пример той. Той напомни за циркулиращата подписка да не се приеме оставката на Нинова. "Ако това се случи, този фарс ще бъде поредният, ако не и последният пирон в ковчега на публичния имидж на БСП", прогнозира Зарков и призова да се пристъпи към преки избори за нов председател, както е според партийния устав.

Срещу него скочи Димитър Буковски, делегат от Плевенско, който се оплака, че за първи път чува някой да произнася на конгрес погребалното слово на БСП. "Партии като ИТН, като новата партия на министър-председателя, ще ги има и ще изчезнат, само че БСП ще я има и с вас, и с без вас!", обърна се той към Зарков. Реагира Антон Кутев, бивш депутат, а доскоро говорител на служебното правителство: "Ние не мислим за това, което можем да направим, а за това как да прецакаме онзи, който пречи на другарката, която трябва да си подаде оставката."

Зарков се ядоса на Буковски и започна да реди от микрофона всичко, което липсваше в доклада на Нинова - за хората на труда, за пазара на труда, за изкореняването на бедността, за това, което е лявото в момента. "Чух за Истанбулската конвенция и да ви кажа, като виден джендър, както беше казано по телевизията, полът ви е защитен. Ако стана председател, няма да го сменя", обяви той, сподирен от смях и ръкопляскания.

С пренебрежение към президента

При приемането на дневния ред на конгреса беше отхвърлено предложение да се прекрати за час работата му, за да да се включат делегатите в тържествената церемония по встъпването в длъжност на Румен Радев и заместника му Илияна Йотова, която се провеждаше паралелно. Искането за прекъсването дойде от представители на вътрешната опозиция. Те използваха момента, за да разкритикуват партийното ръководство, че неправилно е избрало датата на конгреса, която съвпада с церемонията.

Георги Свиленски - шефът на парламентарната група и приближен на Нинова, коментира, че всички социалисти са горди с успеха на Радев. Едно прекъсване обаче прекалено щяло да удължи работата на конгреса, а и всеки, който желае, така или иначе, може да отиде на церемонията. Последва гласуване, на което предложението беше подкрепено едва от 138 делегати, 384 го отхвърлиха, а 111 се въздържаха.

Още по темата