Медия без
политическа реклама

Български вратар е 3-ти във вечна световна класация

Димитър Иванков е и в Топ 10 на най-резултатните на своя пост през XXI век

23 Яну. 2022
Снимка: Архив
Димитър Иванков (вдясно) по време на мач на националния отбор.

Бившият вратар на "Левски" и националния отбор Димитър Иванков получи поредно признание за голмайсторските си умения по време на своята кариера като футболист. Той попадна в челната десетка на класацията за най-резултатните вратари на XXI век, изготвена от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS). В нея са включени попаденията на вратари от 1 януари 2001 г. до настоящия момент.

Вечната класация, включваща и статистиката от XX век, обаче е много по-впечатляваща. Там Иванков е още по-напред - на трето място.

Той има общо 42 гола (22 през ХХ век и 20 през XXI век). 31 от тях са отбелязани в шампионатите на България (за "Левски") и Турция (за "Кайзериспор" и "Бурсаспор"), 7 са за националните купи на двете страни, а 4 - за европейските клубни турнири.

Лидерът в подреждането е очакван - легендарният бразилски вратар Роджерио Сени, който игра до 42-годишна възраст за "Сао Пауло" (до 2015 г.), като отбеляза головете си само за този отбор - общо 129 (!). От тях през настоящия век са отбелязани 117. По този начин бразилецът оглавява и класацията за XXI век. След него е друга знаменита фигура - парагваецът Хосе Луис Чилаверт (67 гола).

Четвърти във вечната ранглиста, след Сени, Чилаверт и Иванков, е перуанецът Джони Вегас (41 гола). Той има всъщност 45 попадения, но 4 от тях са вкарани в полупрофесионалната втора дивизия в Перу, а IFFHS взема предвид елитни дивизии и международни мачове.

Специално за XXI век българинът е на шеста позиция със своите 20 гола. Толкова имат още аржентинецът Себастиан Саха и костариканецът Фернандо Патерсон.

Сред 18-те вратари, отбелязали 10 и повече голове през този век, има едва четирима, които още не са прекратили кариерите си. Те обаче не застрашават втората позиция на Иванков във вечното подреждане. Най-резултатен от четиримата е 43-годишният аржентинец Кристиан Лукети ("Химнасия и Есгрима") с 19 попадения. Той може единствено да измести Иванков от шестото място за XXI век.

Останалите трима са доста по-назад - замбиецът Кенеди Мвеене (37 г., 13 гола), уругваецът Себастиан Виера (38 г., 11 гола) и перуанецът Ексар Росалес (37 г., 10 гола).

 

БЪЛГАРСКО ОТСЪСТВИЕ

Както е видно, нито един от четиримата активни вратари не застрашава нито позицията на Сени, нито на Иванков във вечната класация. Но Лукети може да се похвали с челно място в друга класация - на най-възрастните активни футболисти в елитни дивизии. Статистиката е към 31 декември 2021 г. и според нея аржентинецът е втори, след като на 12 декември е играл мач на 43 години и 169 дни.

Той съвсем скоро ще подобри това постижение, тъй като през февруари аржентинското първенство стартира, а Лукети има договор до края на 2022 г. с "Химнасия и Есгрима".

Иначе най-възрастният действащ футболист в момента (според IFFHS) също е вратар - египтянинът Мохамед Абдел Монсеф, популярен като Уса. Той играе в родината си за "Ал Итихад", като последният му до момента мач бе на 24 декември. Тогава Уса бе на 44 години 321 дни.

В тази класация обаче по неясни причини не е попаднал вратарят на "Славия" Георги Петков, който на 11 декември влезе в игра при 1:1 с "ЦСКА 1948", като тогава бе на 45 години, 8 месеца и 27 дни, което всъщност го прави най-възрастния активен футболист в света. Това бе и единственият мач на Петков през изминалата година.

 

Георги Петков подобри собствения си рекорд за най-възрастен футболист, играл в елитното първенство на България. Бившият национал се появи принудително в игра за "Славия" при гостуването срещу "ЦСКА 1948" (1:1) от 19-ия кръг на Първа лига. За ветерана, който днес е на 45 г.

 

Още по темата