Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС очакват протести срещу властта заради енергетиката

Бившите управляващи твърдят, че шеф от ББР ще оглави енергийния регулатор

21 Яну. 2022
БГНЕС
Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС предположи, че и кредитни консултанти на соларни паркове ще изпълнят новите условия за членове на КЕВР.

След политически изхвърляния и откровени грубости, депутатите одобриха на първо четене проект за промени в Закона за енергетиката, с които се постила пътят за радикални промени в структурата и състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Срещу поправките се обединиха – както често се случва – опозиционните ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, като формациите на Бойко Борисов и Ахмед Доган дори заговориха за протести срещу правителството.

Коалицията на „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“, БCΠ, „Имa тaĸъв нapoд“ и „Дeмoĸpaтичнa Бългapия“ е твърдо решена да смени целия или почти целия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Широко отворени врати

Проектът предвижда да се намалят членовете на КЕВР от 9 на 5 души – председател, двама членове с опит в енергетиката и двама с опит във водоснабдителните и канализационните услуги. Така ще бъдат реализирани „значителни финансови икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по-добро експертно обезпечаване на комисията“, твърдят управляващите в мотивите си.

Наистина интересната част обаче е, че се променя и смисълът на легалните термини „стаж в областта на енергетиката“ и „стаж в областта на водоснабдяването и канализацията“. За такъв ще се признава стажът на ръководна или експертна длъжност в държавни или общински органи, а също и в органи на ЕС, за управление на дейностите по водоснабдяване и канализация; стажът в търговски дружества с аналогичен предмет на дейност, регистрирани и/или лицензирани на територията на друга държава членка; стажът от научна или преподавателска дейност, свързана с тези области. С тези изменения се отварят широко вратите за потенциалните кандидати за комисари.

Това нововъведение вносителите обосновават така: „Променящият се енергиен сектор изисква кръстосано боравене с информация (по отношение на електричество, газ и развитие на пазарите на едро и дребно), познания и опит, както и поглед върху различните пазарни сегменти и сектори. В тази връзка, предложеното разширение на дефиницията за стаж в енергетиката обхваща и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.“

Ще влезе ли Първан парнаджията в КЕВР?

Депутати от ГЕРБ-СДС, „Възраждане“ и ДПС говориха последователно срещу законовите поправки, като някои стигнаха до откровени грубости – специално от страна на Росица Кирова, издигната от ГЕРБ-СДС за зам.-председател на парламента.

От ДПС призоваха четворната коалиция да не взима цялата власт в държавата. „Не знам защо г-н Кирил Петков иска всички протестиращи да отидат под неговия кабинет“, заяви депутатът от движението Рамадан Аталай. И насмешливо попита дали при новите условия „Първан парнаджията“ ще бъде член на КЕВР.

От ГЕРБ-СДС смятат, че законовите промени ще позволят на енергийни търговци в конфликт на интереси да влязат в регулатора. Бившият енергиен министър Делян Добрев обвини новите управляващи, че с промените се готвят да поставят под пълен контрол КЕВР и да нагласят критериите за избор на комисари така, че да паснат на кандидатите, които вече са избрали. Той загатна, че новият шеф на КЕВР е настоящ член на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР). Малко по-късно съпартиецът му Христо Гаджев назова директно от трибуната името - Васил Щонов, ексминистър на енергетиката. Колегата им Радомир Чолаков също прогнозира протести, а на новото управление отреди, че няма да изтрае дори 12 месеца.

Николай Ангов от ПП обяви, че бившите управляващи са „окепазили“ енергетиката, а наследниците им сега трябва да я оправят. Той посочи, че четворната коалиция няма доверие в независимостта на КЕВР, и най-добрият аргумент в полза на законовите промени е съпротивата на ГЕРБ-СДС и ДПС срещу тях.

Още по темата