Медия без
политическа реклама

Премиер на премиера: петима от ПП гледат българско кино

Междувременно киногилдията алармира за нередности в конкурса за директор на НФЦ

21 Яну. 2022
снимка: BOF Pictures
Кирил Петков и министрите позират с екипа на филма.

Премиерът Кирил Петков и още четирима министри от ПП посетиха снощната премиера на български филм в кино "Арена The Mall". Рядкото за политическия ни елит събитие се случи на гала-прожекцията на "Петя на моята Петя" - продукция, осъвременяваща образа на трагично загиналата млада поетеса Петя Дубарова. Освен Петков, който определи филма като "вълнуващ, вдъхновяващ, великолепен!", пред плаката в добро настроение позираха и министърът на културата Атанас Атанасов, финансовият Асен Василев, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. 

"Петя на моята Петя" излиза по екраните в страната днес. Историята е вдъхновена от живота и творчеството на талантливата Петя Дубарова, видяна през погледа на родената четири десетилетия по-късно бунтарка Петя Монова. През април 2022 г. се навършват 60 години от раждането на забележителната поетеса, което е и повод филмът да припомни коя е тя и какво наследство е оставила за поколенията, преди да си отиде от този свят само на 17 години. В чест на Дубарова с кината е договорена възможност за групови посещения на ученици на промоционална цена с включен безплатен билет за учител. 

Режисьор на филма е Александър Косев, снимал сериалите "Откраднат живот", "Дървото на живота", "Столичани в повече" и "Връзки", а сценарист - Нели Димитрова, създала и сценариите за три от най-касовите български филма "Голата истина за група Жигули", "Възвишение" и Love.net.  Продуцент е Николай Урумов, а в ролите са Александра Костова ("Маймуна"), Алиса Атанасова, Юлиан Вергов, Емил Марков, Моньо Монев и др.

#ПетяНаМоятаПетя #АзСъщоСъмПетяГледайте филма от 21-ви януари 2022 във всички кина в страната:💙София: https://bit.ly/Petya_Sofia 💙Пловдив: https://bit....

Интересът на властта към българското кино не пречи то все още да е в нокдаун, след като 2021 г. бе нулева за кинопроизводството и 18 милиона лева полагаеми субсидии не бяха преведени за производство на спечелилите ги филмови проекти. 

Междувременно браншовите организации на филмовите дейци у нас алармираха в писмо до парламентарната Комисия по култура и медии, че един от кандидатите за директор в конкурса на Изпълнителна агенция "Национален филмов център" е политическо лице, което взе участие в коалиционните преговори. Подобно извличане на политическа рента от един от участниците е без прецедент - абсолютно неприемливо и недопустимо, пишат те. "Очакваме публична и прозрачна процедура, аргументация и система от критерии за избор на членовете на комисията за конкурса за директор на "Национален филмов център", като бъде гарантирана представителност на организациите в българската филмова индустрия", се казва още в писмото. 

"Безпрецедентната криза, в която се намира българското кино изисква категорични действия за промени в цялата нормативната уредба на законодателството на филмовата индустрия", призовават филмовите дейци. 

Още по темата