Quantcast

Медия без
политическа реклама

Георги Иванов: Ще налагаме унгарски модел във футбола ни

"Надявам се сега да достигна апогея в работата си", обяви новият директор в БФС

21 Яну. 2022
БФС
Новият технически директор на БФС Георги Иванов позира пред централата на съюза на базата в Бояна.

Реформи, продължаване на подмладяването на националния отбор и по-висока ефективност на работата в детско-юношеския футбол са основните акценти, върху които ще работи новият технически директор на БФС Георги Иванов-Гонзо. Това стана ясно от първото му изявление след назначаването му в понеделник.

Българският футболен съюз (БФС) създаде нова директорска позиция в структурите си и назначи на нея Георги Иванов. Бившият национал, популярен повече с прякора си Гонзо, става технически директор във футболния съюз.

Иванов разкри, че се обръжда въвеждане във футбола ни на унгарски модел за стимулиране на клубовете да налагат млади играчи. "Обсъждаме адаптацията на унгарския модел, при който клубовете се стимулират, за да изграждат и развиват млади местни футболисти. Производството на добри български играчи за бъдещето е основният ни приоритет и дори в момента работим активно с представители на УЕФА по различни стратегии в тази сфера", заяви Иванов. И допълни, че очаква подкрепа от държавните институции за целта: "Не бива да забравяме, че масов спорт няма как да се развива без помощта на Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта. Много е важно тези институции да си съдействат, защото доброто бъдеще е наша обща мисия."

Георги Иванов, който ще има много големи правомощия (национални отбори, женски футбол, детско-юношески футбол), говори и за плановете си за модернизиране на треньорската школа, за която също ще бъде отговорник. "Реформи със сигурност ще има, за да произвеждаме повече и повече млади и талантливи специалисти, които да обучават децата. Няма как без добри треньори да вдигнем нивото на подрастващите. Ще стартираме нови програми, като ще включим много повече практически занимания и лектори от чужбина, за да направим така, че дори в малките населени места да се провеждат семинари, чрез които местните кадри да повишат квалификацията си", коментира той.

Линията на подмладяване на националния отбор ще бъде продължена. "В краткосрочен план ще унифицираме дейността във всички национални гарнитури така, че да се играе по една и съща система и да се работи по един и същ начин, за да може преходът между юноши, младежи и мъже да бъде плавен. При всички положения трябва да следваме твърдата линия за подмладяване на представителния тим. Смятам, че имаме добри таланти, които тепърва ще разгърнат потенциала си – но всички ние трябва да направим така, че да вдигнем увереността им, като им осигурим обществена подкрепа", каза директорът.

Доскорошният спортен шеф на "Локомотив" (Пд) отвърна и на критиките от последните дни, че няма капацитет да заема тази нова позиция във футболния ни съюз. "Предизвикателството пред мен е голямо, но се чувствам подготвен на базата на това, което съм постигнал като футболист и впоследствие като директор в различни клубове. Надявам се сега да достигна апогея в работата си", коментира Георги Иванов.

Новият технически директор на Българския футболен съюз Георги Иванов даде първото си изявление след заемането на ключовата позиция. Пред медийните канали на ...

Още по темата