Медия без
политическа реклама

Здравните власти опровергаха Мангъров за починали от ваксина

18 Яну. 2022
МС
Доц. Мангъров (вторият отляво) продължава да е канен от властта в обсъжданията за мерките срещу пандемията, макар че в същото време МЗ и ИАЛ опровергават позициите му.

В  България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход. Така здравните власти опровергаха твърдения на доц. Атанас Мангъров, изказани в ефира на Нова тв преди два дни. В дебата с д-р Александър Симидчиев в предаването "Неделята с Лора Крумова" Мангъров, който е началник на ковид отделението в Инфекциозна болница, коментира "564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани". В отговор на постъпили журналистически въпроси Министерство на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата направиха публично изявление, че неговото изказване не отговаря на фактите. 

Броят на направените съобщения за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID-19 от началото на ваксинационната кампания досега е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. В последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани, припомнят от МЗ.   

Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни,  както  и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина. Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване.

Изпълнителната агенция по лекарствата стимулира съобщаването на подозирани нежелани реакции, се припомня в изявлението. Призив за съобщаване се съдържа във всяка листовка на всеки лекарствен продукт, както и в информацията за медицински специалисти, т. нар. кратка характеристика на продукта.  Към 17 януари общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу коронавирус е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ. 

В края на миналата седмица премиерът Кирил Петков включи Атанас Мангъров в работна група, която да обсъжда мерките срещу пандемията. Това предизвика острата реакция на Българския лекарски съюз, който на 5 декември започна проверка на доцента по сигнал, че с множеството си неверни твърдения за коронавируса и пандемията той не действа в интерес на живота и физическото здраве на пациентите и уронва честта и достойнството на лекарската професия. БЛС обаче още не е обявил дали и как е приключило това производство. 

 

Още по темата