Медия без
политическа реклама

Българска дума на годината: антиваксър, преценям, Харвард или чекмедже

18 Яну. 2022

Кои са най-важните теми, които ни вълнуваха през миналата 2021 година, може най-лесно да разберем чрез езика. Промяната в речника ни е главоломна и тя следва както световните събития, така и процесите, които са от ключово значение конкретно за България. До сряда вечерта всеки може да даде своя глас в анкета, публикувана на сайта: https://kaksepishe.com/dumi-2021/.

Всеки участник може да избере 3 от следните предложения, които се очертаха като финалисти: антиваксър, бустерна доза, ваксина, зелен сертификат, избори, изчегъртване, промяна, преценям, Харвард, чекмедже.

В кампанията „Думи на годината с Как се пише?“ за първи път в открито и широкомащабно допитване може да гласуваме за доминиращите и знакови за България думи и изрази на изминалата година у нас. „Много бяха темите, които ни вълнуваха. Преживяваме интензивен период като общество и е трудно да се спрем само на една дума, затова ще обявим първите три, за които гласуват хората“, казва д-р Павлина Върбанова, създател на платформата за грамотност „Как се пише?“.

Актуалните езикови употреби показват тенденциите в обществения разговор, убедени са организаторите на инициативата. Думите на годината ще ни помогнат да изчистим фоновия шум и да се замислим значими ли са били темите, които са ни занимавали, качествен ли е бил диалогът в медиите и социалните мрежи. „А когато се вгледаме в това, можем да потърсим повече допирни точки между нас в момент, в който социалната дистанция започва да дава своето негативно отражение в много области“, смята Доротея Николова, учител по български език и литература. 

Проучването се провежда на страницата на „Как се пише?“, както и в профилите на платформата във Facebook и в Twitter. То премина през три етапа: от 5 до 12 януари всеки гражданин можеше да даде своите предложения за дума на годината в социалните медии, след това 5-членно жури (в състав Павлина Върбанова – доктор по български език; доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт; Веселина Седларска – журналист и писател; Константин Вълков – програмен директор на „Дарик радио“, и Доротея Николова – учител по български език и литература и журналист) отся 10 от трийсетте най-популярни предложения, а до утре предстои окончателният избор с гласуване. Резултатите ще бъдат обявени на 20 януари.

В края на 2021 г. Оксфордският речник обяви за най-употребявана дума в английския език през годината vax (ваксинация, ваксинирам, както и част от производни думи).