Медия без
политическа реклама

Пентагонът: Агенти ще провокират и Русия ще нахлуе в Украйна

Това са необосновани твърдения, обяви Дмитрий Песков

15 Яну. 2022Обновена
ЕПА БГНЕС
Джон Кърби (в средата)

САЩ обвиниха Русия, че е изпратила в Донбас агенти, които да организират провокации и да създадат претекст за нахлуване в Украйна. Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че руските служители планират операция под "фалшиво знаме", за да позволят на Москва да обвини Киев в подготовка за атака, предава БНР.

"Вече сме виждали подобни действия от страна на Русия. Когато няма истинска криза, която да отговаря на нуждите им, те си я създават. Това очакваме и следим за тази възможност.", каза Джон Кърби.

Русия е "концентрирала" над 92 000 войници близо до границите на Украйна и се "готви да я атакува" в края на януари или началото на февруари 2022 г. обяви в интервю за американското военно издание Military Times ген.

По-рано CNN публикува материал, според който САЩ разполагат с информация, че Русия е обучила специална военна група. Американската администрация се опасява, че тази операция може да предшества мащабна инвазия в Украйна, която може да започне от средата на януари до средата на февруари.

Според американската версия, Москва вече била разположила в Източна Украйна група от оперативни работници, обучени за война в градска среда и в използване на експлозиви, за да извършат саботажи срещу собствените си пороруски сили. 

Говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ разполагат с данни за провокации в Украйна, които се подготвят от Русия. Според нея „руските агенти на влияние“ започнали да фабрикуват провокации в държавните медии и интернет, за да „оправдаят руската намеса и да сеят разделение в Украйна“. „Например руски служители и агенти на влияние се фокусират върху истории за влошаване на ситуацията с правата на човека в Украйна и увеличаване на войнствените настроения сред украинските лидери“, каза Псаки.

Подобна теза бе развита още преди няколко дни от зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Русия планира да организира саботажи и други подобни мероприятия в Украйна в името на вътрешната дестабилизация на страната, заяви Нюланд, цитирана от украинския „Телеканал новин 24“ и Агенция Фокус.

Тя каза през репортери, че именно Русия е създала кризата около Украйна и че именно тя се опитва да обърне ситуацията по такъв начин, че да се оправдае с помощта на „дезинформация и лъжи за Украйна“. „Русия създаде тази криза – от нищо. Русия е тази, която е събрала 100 000 военнослужещи по границите на Украйна. Именно Русия подготвя вътрешни саботажи, дестабилизация и варианти за други действия под фалшиво знаме в Украйна“, каза Нюланд.

Представителят на Държавния департамент за пореден път подчерта, че Русия е агресор, а Киев не възнамерява да заплашва Кремъл. Напротив, Украйна иска мирно, демократично и европейско бъдеще за своя народ, твърди Нюланд.

Нови сателитни снимки, направени в понеделник, потвърждават, че Русия отново струпва войски и военно оборудване на границата с Украйна след голямата концетрация на сили тази пролет, пише Politico, цитирано от Агенция Фокус.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи американските твърдения като необосновани и непотвърдени. Той не изключи възможността за провокации, за да се оправдават подобни изявления и предупреди, че опитите за насилствено решаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат сериозни последици.

 

В Източния военен окръг (ВВО) започна внезапна проверка на бойната готовност в рамките на подготовката за стратегическите командно-щабни учения „Восток-2022“. Това съобщиха в петък пред журналисти от руското военно ведомство, предава ТАСС.

 

Още по темата