Медия без
политическа реклама

Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация

ДАНС действа под натиск от премиера и Бойко Рашков, отговори той

Министър-председателят Кирил Петков е уведомен днес от Държавната агенция „Национална сигурност“ относно отнетото разрешение за достъп до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Министър-председателят Петков приветства българските служби за сигурност за действията им в интерес на спазването на законите. Няма да има нито един човек над закона, категоричен е премиерът Кирил Петков.

Posted by Министерски съвет на Република България on Friday, January 14, 2022

Шефът на Антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация, съобщи пред bTV премиерът Кирил Петков. Той предположи, че оставката на Цацаров от вчера и това, че днес му се отнема правото да получава класифицирана информация, е съвпадение. "В противен случай той е знаел предварително", заключи Петков, като уточни, че достъпът на Цацаров е отнет вследствие на контрол за надеждност. Шефът на КПКОНПИ е бил обект на "сериозна работа" от ДАНС.

"За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция по високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, която всички български граждани се надявахме да бъде свършена. Оценката ми е силно отрицателна", коментира още премиерът.

Цацаров остава без допуск, защото ДАНС приема, че е неблагонадежден да борави с държавни тайни, научи "Сега" от свои източници. Според тях конкретният повод е скандалът ЦУМ-гейт. Той гръмна през 2017 г., когато се разбра, че бизнесменът Георги Гергов, който бе член и на БСП, е бил домакин в офиса си в ЦУМ на среща на Цацаров, по това време главен прокурор, с издателя на "Сега" и собственик на "Овергаз" Сашо Дончев. Дончев разкри, че по време на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск, за да промени редакционната политика на "Сега" и тя да стане по-благосклонна към прокуратурата. По време на разговора Цацаров попитал: "Нима се съмнявате, че вашите телефони и комуникации са под контрол?". Цацаров отказа да дава всякакви обяснения за случката, като единствено натъртваше, че не е нарушил закона, тъй като не се е срещал с разследвани или подсъдими. Висшият съдебен съвет замете скандала, инспекторатът към него също не намери нарушения на Цацаров в случая.

След скандала Дончев попита Бюрото за контрол на СРС-тата дали е бил подслушван, но отговор така и не получи. Дончев разказа, че след като говорил по телефона с журналиста Сашо Диков и му е разказал за срещата си с главния прокурор, на следващия ден получил съобщение от Гергов: "Много говориш по телефона".

Вчера Сотир Цацаров изненадващо обяви, че ще напусне поста си до 1 март. "Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си", коментира той.

Бившият главен прокурор Цацаров оглави КПКОНПИ на 11 декември 2019 г. Мястото му в съдебната система обаче по закон се пази. Така че няма пречка Цацаров да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура. 

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира пред "Сега", че решението на ДАНС е правилно. Той се учуди, че ДПС защитават Цацаров. "Вероятно им е правил услуги", допусна той. И припомни, че докато Цацаров ръководеше Окръжния съд в Пловдив, съдилищата от този район държаха първенството актове, заради които България е осъждана в Страсбург. Рашков припомни и решението на ЕСПЧ отпреди дни, свързано с безконтролното подслушване в България. В решението специално се акцентира на разрушаването на Бюрото за контрол на СРС-тата, по времето когато Цацаров бе главен прокурор, а Рашков бе негов председател.

 

Цацаров: Допускът ми се отнема след натиск от премиера и Рашков

Цацаров излезе с официална позиция, че му е известно, че допускът му е отнет "след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков".

Той разказва, че днес в 13,20 ч. в кабинета му в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС са му връчили акта за отнемане на допуска. То е на основание текста от Закона за защитта на класифицирината информация, който гласи: "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация".

Актът за отнемане е подписано от зам.-председателя на ДАНС Станислав Станчев, в отсъствие на председателя. "Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се "провалил на контрола за надеждност". Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като "ЦУМ-гейт", съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин", пише Цацаров.

Той твърди, че отнемането на допуска не е повод да подаде оставка, а обратното - "обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане". Според него причините са ясни - при Рашков е свързано с "желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние", а за премиера Кирил Петков "това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен".

Цацаров настоява, че не е разследван, нито се е провалил на контрол за надеждност. "Всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета", предупреждава той.

И допълва, че остава на поста си, а всички секретни материали се докладват на заместника му. Той обаче вече не говори за оставане начело на КПКОНПИ до 1 март. "Продължавам да изпълнявам задълженията си като председател на КПКОНПИ до приемане на оставката, която ще подам в началото на следващата седмица в Народното събрание", се казва в позицията му.

"Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск", пише Цацаров. И заключва, че ще обжалва отнемането на допуска в съда, а мотивите за оставката си ще съобщи, когато я представи парламента.

Председателят на Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество Сотир Цацаров изненадващо обяви, че ще напусне поста си до 1 март. От КПКОНПИ потвърдиха пред "Сега", че Цацаров се оттегля.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че с оставката на Цацаров ГЕРБ ще си отдъхнат, тъй като през последните месеци КПКОНПИ атакувала единствено кметове на партията - общините Варна, Враца, Стара Загора и Луковит. Бившият премиер подмина факта, че това започна едва след като ГЕРБ падна от власт. Борисов предложи още парламентарната комисия за противодействие на корупцията да поиска изслушване на Цацаров във връзка с обвиненията срещу него от страна на управляващите.

Още по темата