Quantcast
Само едно е ясно за пенсиите след юни - увеличението с 6,1% | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Само едно е ясно за пенсиите след юни - увеличението с 6,1%

Изслушването на социалния министър не даде отговор на въпроса как се стигна до намалени суми за над 1 млн. възрастни
Обновена
4 764
Пленарно заседание на 47-мо Народно събрание

Пленарно заседание на 47-мо Народно събрание

Posted by Народно събрание на Република България on Wednesday, January 12, 2022

Въпреки че му посветиха повече от 2 часа, изслушването на социалния министър за преизчислението на пенсиите беше напълно безрезултатно. Управляващите не дадоха ясен отговор защо до последно уверяваха, че няма да има пенсионер, който да получи по-малка сума от пенсия и добавка от това, което е получил през декември. Вече знаем, че вместо това 1,068 млн. възрастни получиха по-малко спрямо декември.

Случилото се е общо дело на всички партии от предишния парламент, защото именно те единодушно гласуваха огромни добавки от 120 лв. за последните три месеца на годината, без никаква яснота какво се случва от януари. Само социалният министър обаче се опита да разнесе отговорността между всички с репликата, че в залата няма невинни. Но нито той, нито друг от управляващите партийни сили обясни защо се стигна до погрешните изчисления.

В залата не се чу нищо конкретно за предстоящата компенсация на хората с намалени пенсии. Повтори се многократно, че другия месец те ще получат индивидуални суми за разликата между общата си сума за декември и пенсията и ковид добавката за януари. Много пъти се чуха призиви на хората ясно да бъде обяснено кое какво е, защото в следващите два месеца те ще получат различни суми, но не се разбра как това ще бъде гарантирано. Гьоков само каза, че се търси механизъм за яснота съвместно с НОИ.

Изслушването не даде информация и по друг ключов въпрос - какво се случва с пенсиите от края на юни нататък, когато следва да се прекратят всякакви добавки и компенсации. На няколко пъти се подразбра, че ще се разчита на планираното увеличение с 6,1% по швейцарското правило, но това поразително прилича на начина, по който бе допуснат настоящият гаф с пенсиите. Конкретният процент на швейцарското правила за тази година тепърва ще се записва в бюджета, но от служебното правителство вече бе изчислен на 6,1%, а той е обективен показател - зависи от осигурителния доход и инфлацията.

От различни страни се чуха призиви социалните плащания да бъдат извадени от НОИ, за да е ясно кое е пенсия, и кое - подпомагане. На това Гьоков отвърна, че Агенцията за социално подпомагане няма капацитет да поеме добавките на 2 млн. души. Бившият социален министър Деница Сачева го контрира с обратното твърдение. Тъй или иначе, това също остава без решение. Няма никаква яснота и за старата идея на управляващите да няма пенсионер под линията на бедност (413 лв.). Сега очевидно тяхното обещание не е реализирано, най-малко при хората, получаващи социалната пенсия за старост, които този месец получиха едва 230 лв. - с 30 лв. по-малко отколкото през декември.

По същество за преизчислението изобщо не стана дума - никой не коментира липсата на индексация за 2018 и 2019 г., нито пък факта, че ръстът на редовите пенсии изостава отново от ръста на минималната. Никой не засегна малкото увеличение на пенсиите за категориен стаж. Като цяло, страстите бяха доста охладнели след истеричното гласуване на предизборни "подаръци" в предходното Народно събрание.

 

ЗАСЕГНАТИТЕ

1,068 млн. възрастни получиха по-ниски суми от пенсия и добавка през януари в сравнение с декември Тъй като при всички има увеличение на основния размер на пенсията, според социалния министър, не може да се говори за ощетяване на хората.

Основната причина за намалението на общата сума е в намалената добавка, увери Гьоков в пленарна зала. Основно четири групи възрастни са получили в резултат на преизчислението по-малко от 60 лв. увеличение, поради което с добавката сумата през януари е по-малка.

Най-засегнатата група са 668 100 пенсионери с пенсия за осигурителен стаж и възраст в размер между 370 до около 600 лв. 109 100 лица с пенсия за непълен стаж също са ощетени, като за 60 800 от тях намалението е 50 стотинки (понеже получават минималния размер). Намаление има и при 206 300 лица, получаващи инвалидна пенсия, като за половината от тях намалението е под 1 лев, тъй като те получават инвалидна пенсия в намален размер. Останалите хора с намалена сума са с пенсия, несвързана с трудова дейност, социална пенсия за старост и др.

Както вече е известно, компенсирането на намалените суми ще струва около 17 млн. лв. месечно до края на юни. Всеки пенсионер ще получи индивидуално определена добавка, която е разликата между получената сума от пенсия и добавка през декември и новите размери на пенсия и добавка през януари.

 

ГЛЕДНИ ТОЧКИ

С политически решения докарахме пенсионната система дотам никой да не знае какво получава и защо го получава, призна все пак Гьоков. Като представител на БСП, той подкрепя ново преизчисление - през по-съвременен осигурителен доход. Като министър той увери депутатите, че ще следи внимателно повече да не се изпада в такива ситуации като сегашната, когато ощетените изведнъж от нито един се оказаха повече от 1 милион.

Колеги, ясно е, че не можем да лишим хората от това, което в момента получават като добавка. Имаме време до юни тази сума да стане част от това, което се плаща редовно на пенсионерите, коментира Елисавета Белобрадова от "Демократична България". "Аз съм за трайни решения в пенсионната система и никакво допълване с такива добавки. Трайното решение за увеличаване на доходите от пенсиите е въпрос на политика, което това правителство ще води", отвърна й Гьоков. Всички въпроси за бъдещето след юни обаче се сблъскват с неясното обещание да се прехвърлят бедните пенсионери към системата на социалното подпомагане.

Както може да се очаква, ГЕРБ защити добавките, които многократно бяха определяни като популистки, като Деница Сачева каза, че без тях е щяло да има пенсионерски бунтове. Сачева на свой ред обвини управляващите и служебното правителство, че са имали користни цели с това преизчисление. "То обслужи предизборната кампания на президента и на "Продължаваме промяната", посочи Сачева. Тя призова много внимателно да се обмислят компенсациите и да се намери начин пенсионерите да знаят кое е компенсация, кое - пенсия.

Няма как да бъдем доволни от вашите отговори. Не получихме отговор на най-важния въпрос - защо се получи разлика между обещанията на високопоставени политици и реално полученото от над 1 млн. пенсионери, обобщи Хасан Адемов (ДПС). Липсата на каквато и да е комуникация между министерство на труда, на финансите и НОИ доведе до този проблем, защото ако имахте такава комуникация, щяхте да предложите друга мярка и нямаше да стигнем до тази каша, коментира той. Адемов отново призова да не се обвинява за случилото се НОИ, защото в него "има експерти, които и през нощта могат да ви кажат за какво става въпрос".

Драгомир Стойнев от БСП призна, че ковид добавките са причина за намалението, но вместо да обясни защо управлението, в което партията му участва, не изчисли правилно нещата, обвини ГЕРБ, че ги е измислила. Стойнев все пак честно определи като наддаване случилото се в края на предпоследния парламент, когато ГЕРБ предложи 100 лв., а ДПС - 120 лв. добавка. Като трета грешка той определи увеличението на минималната пенсия с повече отколкото останалите. Той поиска НОИ да започне да плаща добавката отделно.

Георги Ганев от "Демократична България" припомни на ДПС, че сегашната им риторика срещу намалената добавка противоречи на поведението им при въвеждането й, защото тогава ДПС я предложи само за три месеца, т.е. по техния замисъл сега нямаше да има и 60 лв. Трябва честно всички да кажем на хората, че когато ковидът си отиде, и добавката трябва да си отиде, призова Ганев. По фундаменталния въпрос за справедливостта в пенсионната система, икономистът заяви: "Справедливостта е по-важна от парите".

Ключови думи:

пенсии, преизчисление

Още

Сбогом и благодарим за пенсиите!
Пенсиите на 50 200 деца и възрастни с увреждания се увеличават с 45%

29.06.2022

32511
Парламентът окончателно увеличи пенсиите с 10% плюс 60 лв.

28.06.2022

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

21438