Медия без
политическа реклама

Поддръжници на „Възраждане“ опитаха да нахлуят в НС

Премиерът Кирил Петков отвърна на атаката с умиротворителни призиви към диалог с експерти от редиците на протестиращите

12 Яну. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Протестът на Възраждане

Опит за щурм на парламента: Сблъсък между протестиращи и полицаи (НА ЖИВО)

Posted by bTV Новините on Wednesday, January 12, 2022

Надеждите, че протестът на "Възраждане" пред парламента срещу ограничителните мерки ще бъде мирен, не се оправдаха. Около час след началото му в 12 часа демонстрантите се опитаха да нахлуят в парламента. Към това ги подстрекаваха с викове "Свобода" организаторите от националистическата партия . Но полицията ги удържа.

Малко по-късно премиерът Кирил Петков коментира пред bTV атаката с умиротворителен тон, който далеч не подхождаше на войнствените настроения на атакуващите. Петков обяви, че ако не беше карантиниран, "с удоволствие" би разговарял с протестиращите, тъй като той самият е протестирал и уважава това гражданско право. И призова към диалог, като демонстрантите излъчат работна група.

"Ако от техния протест има хора, за които се знае, че имат професионални качества, от нашата страна ще се радваме да чуем техните идеи за по-конструктивен начин за управление на ковид пандемията", каза той. Все пак подчерта: "Аз под натиск не работя." Петков беше категоричен, че зеленият сертификат няма да отпадне - а това е едно от основните искания на протеста. "Ако направят протест след петък, аз лично ще изляза навън, за да говоря с тях", ангажира се премиерът.

Всъщност протестиращите нямаше с кого да разговарят и в парламента. Повечето депутати отдавна си бяха отишли, тъй като пленарното заседание беше приключило. Малкото останали се събраха около прозорците, за да наблюдават безредието отвън, и коментираха, че това не е начинът да се представят искания.

Какво се случи пред парламента

В началото демонстрацията се ограничаваше до обичайните речи срещу "медицинския фашизъм". Запалени бяха няколко маски. Към митингуващите се присъединиха депутатите от партията. Лидерът им Костадин Костадинов не присъстваше, защото беше под карантина след заседанието на КСНС. Но за да може да говори лично на симпатизантите си, до паметника пред парламента беше издигнат голям екран. "В момента България е последният остров на разума и стабилността ... От вас зависи да спечелим тази битка", нахъсваше Костадинов хората си, които реагираха с мощни възгласи на одобрение.

Пред сградата на Народното събрание не бяха поставени ограждения, охраняваше я само полицейски кордон - при това без каски, палки и щитове. Малко след 13 часа натискът на тълпата изведнъж се засили и служителите на реда бяха изтласкани буквално до централния вход на парламента. За няколко минути изглеждаше, че националистите ще успеят да нахлуят вътре. Полицаите обаче успяха да ги удържат и буквално ги изтласкаха с телата си. Не употребиха палки, спрейове и други помощни средства - вероятно от опасения да не би да бъдат обвинени в насилие над граждани.

Неуспехът разгневи атакуващите, като ораторка продължи да ги подстрекава: "Ако има български мъже, влизайте вътре!" От МВР съобщиха, че четирима полицаи са пострадали при мелето. Един мъж е бил задържан, тъй като в него е открито газово оръжие.

Депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев, който беше вътре в парламента, обяви пред bTV, че "хората искат демокрация, дискусия, да кажат от какво са недоволни, съответно, управляващите да предложат някакви решения". По думите му, протестиращите нямали планове за вандалщини. "Виждам едно мирно мнозинство отвън", съвсем сериозно заяви Георгиев.

Протестът разполагаше с разрешение до 15 часа и след това партийните симпатизанти постепенно започнаха да се изтеглят, като поеха към здравното министерство. Останаха няколко десетки от най-върлите поклонници на конспиративни теории за ковид, които продължиха да огласят площада. Странното беше, че именно тогава редови полицаи и жандармеристи започнаха да се подреждат в плътни редици и с екипировка срещу безредици - каски, щитове и палки.  

От ПП противодействат на "Възраждане" с декларации

По-рано през деня управляващите от ПП най-накрая се решиха да застанат открито срещу пропагандата, която водят от „Възраждане“ срещу ваксините и противоепидемичните мерки. В декларация от парламентарната трибуна депутатите на Кирил Петков и Асен Василев се обявиха срещу дезинформацията, която националистите шумно прокарват с фалшивото оправдание, че се борят за граждански свободи.

„Позволихме прекалено дълго играта със здравето на хората да продължи чрез една дезинформационна кампания по отношение на ваксинацията, която въвежда крайно разединение в обществото в момент, в който трябва да бъде крайно обединено“, посочи Татяна Султанова-Сивева от групата на ПП, която прочете декларацията.

Без да назове „Възраждане“, тя заяви, че представителите на една парламентарна партия, в която няма нито едно лице с медицинско образование, многократно и открито се обявяват срещу ваксините, наричайки ги експериментални течности и субстанции. "Така подхранват недоверието на хората, всяват смут, демонстрирайки пълна липса на загриженост към здравето на хората и към без това нестабилната ни здравна система", допълни Сивева.

Депутатът отсече, че подобно поведение цели единствено извличането на политически дивиденти. И напомни, че представители на същата партия проявяват политическо лицемерие, като съветват гражданите да не се ваксинират, въпреки че самите те се ваксинират. А накрая призова останалите парламентарни сили да се обединят, независимо дали принадлежат към управляващите или опозицията, за да покажат на българското общество, че са единни, че здравето на гражданите е приоритет и най-висша ценност.

Още по темата