Медия без
политическа реклама

“Ковид сбирката“ при президента отложи визитата на Петков в Скопие

ГЕРБ обвини Никола Минчев в безотговорност към здравето на членовете на КСНС

11 Яну. 2022Обновена
БГНЕС
Никола Минчев

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), проведен вчера, донесе неочаквани проблеми, след като председателят на парламента Никола Минчев даде положителен резултат за ковид малко след заседанието. Последва огромна суматоха, а и карантина на почти всички от участниците. Премиерът Кирил Петков бе принуден да отложи дългоочакваната визита в Скопие.

КСНС продължи над 5 часа в една стая. Според здравните изисквания за конкактни се определят всички лица при престой в затворено помещение повече от 15 минути, дори контактът да е бил през разстояние 2 метра. Това значи, че всички лидери на държавата - президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, водачите на парламентарни групи и представители на основни държавни институции - са контактни и трябва да бъдат карантинирани за 10 дни, както изискват действащите правила. А това може да блокира държавното управление.

Премиерът вече е под карантина, а също и началникът на кабинета му Лена Бориславова, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба във вторник сутринта. От МС съобщиха, че предвидената по-късно през деня среща с работодателски организации (АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, ССИ) ще бъде проведена онлайн. Ситуацията породи и неясноти с посещението на Петков в Скопие на 18 януари. Днес МЗ одобри по-кратка карантина за контактните лица - 10 вместо 7 дни, заради по-бързото протичане на щама Омикрон. По-късият срок на карантината обаче важи за заповеди, които се издават занапред. Към момента не е ясно дали РЗИ е връчила предписание за карантиниране на министър-председателя.

Посещението на премиера не се отменя, а се отлага, съобщи пресцентърът на Министерския съвет пред БНТ по-късно през деня. Новата дата не е ясна.  В специално видеообръщение премиерът Петков обяви,че визитата ще е до края на месеца. "Първо, защото ни е ред и второ - да покажем, че с конструктивен диалог ние можем да направим много повече от това, което се е  случвало последните няколко години. Ще работим за бърз напредък и правата на нашите сънародници ще са центърът на нашите усилия", каза Петков.

А междувременно Северна Македония уволни главният преговарящ: 

Правителството на Северна Македония освободи от поста главен преговарящ с България Владо Бучковски, съобщи във вторник БНР.

Шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев пък заяви в общ коментар по казуса с КСНС , че от столичната РЗИ не са приключили епидемиологичното проучване за контактните лица и няма как да се обявят детайли. "Законът важи за всички и ще бъде приложен. Защо говорите само за официалните лица, на това заседание са присъствали и други хора в ролята на съветници. Редът е ясен - положителният подава информация за контактни лица от първи ред, които трябва да се поставят в изолация", коментира Пенчев.  

Малко по-късно от прессекретариата на президента Румен Радев съобщиха, че той и представителите на неговия екип, които са участвали в КСНС, са се самоизолирали. "Всички са в добро здраве. Предприети са мерки за нормалното функциониране на президентската институция", успокояват от "Дондуков" 2.

От МВР също официално съобщиха, че министър Бойко Рашков, който вчера участва в  заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, ще е самоизолиран. Ще го замества зам.- министър Стоян Темелакиев. Финансовият министър Асен Василев ще работи от вкъщи, информираха от неговото ведомство. Стефан Янев пък е с отрицателен тест, но също ще остане у дома. Под карантина сам се е поставил и лидерът на "Да, БГ" в оставка Христо Иванов.

Обичайното за сряда правителствено заседание ще се състои. То ще заседава виртуално. "Присъствен" премиер за периода на физическо отсъствие на Петков става Калина Константинова.  

 

ОБВИНЕНИЯ В БЕЗОТГОВОРНОСТ

От ГЕРБ открито обвиниха Никола Минчев, че носи отговорност за ситуацията. На брифинг в партийната централа Бойко Борисов обяви, че резултатът от КСНС е, че държавата е останала без ръководство. "След като имаш симптоми, с кой акъл отиваш да обезглавиш цялата държава? Това е безотговорно", разпалено атакува Борисов председателя на Народното събрание. И добави: "По нито една важна тема няма да може да се спори, няма да може да се правят политики, няма да може да се говори. Ще се скрият зад мониторите на онлайна, след като месеци наред срещу ковид вълните не предприеха абсолютно никакви мерки", каза той за управляващите.

Десислава Атанасова, шефът на парламентарната група на партията, която участва в заседанието, коментира в същия дух. Във Фейсбук тя съобщи, че се е самоизолирала, докато очаква резултат от изследване. И нападна Минчев: "Считам за проява на пълна безотговорност към здравето на всички членове на КСНС поведението на г- н Минчев, който над шест часа беше с всеки от нас в една зала и не ни уведоми, че не се чувства добре и има вероятност да е заразен с Ковид-19 от председателя на ПГ на ПП, за когото г-н Минчев обяви, че е с Covid-19 и поради тази причина не присъства на КСНС", написа Атанасова. И добави, че поради това сега "държавата ще се ръководи на автопилот". От пресцентъра на парламента твърдят, че Минчев се е почувствал зле след края на заседанието.

 

СЪМНЕНИЯ И ОБЯСНЕНИЯ

Междувременно лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който също участва в заседанието, изрази във Фейсбук съмнение, че Никола Минчев действително е болен. "На вчерашния съвет изглеждаше в цветущо здраве. Един ден преди протеста на 12 януари това е повече от съмнително", написа лидерът на националистите, с което на практика обяви, че го подозира в лъжа.

По-рано сутринта Костадинов заяви, че си е направил тест, закупен от аптека, който е отрицателен, а по-късно възнамерява да се изследва и в лаборатория. „Не виждам основание за карантиниране. Доколкото знам всички са ваксинирани. Самият президент преди няколко дни си сложи трета доза от ваксината. Самият Минчев беше изключително коректен – през цялото време беше с маска”, подчерта Костадинов пред Нова ТВ. На въпрос дали е носил маска той отговори: "Разбира се, че не." И добави, че ограничителните правила са глупави.  Очаква се столичната здравна инспекция да реши дали да карантинира участниците в КСНС, които са контактни на председателя на парламента.

Костадин Костадинов заяви, че ще спазва карантина, ако бъде наложена такава. В същото време, той разкри, че негов депутат е дал положителна проба след последното заседание на парламента миналата година. Съпартийците му в парламентарната група обаче не са били карантинирани. Костадинов не видя нищо нередно в това. "Това означаваше ли, че трябва цялото Народно събрание да бъде карантинирано? Вие разбирате ли за какво безумие говорим?", накара се водачът на "Възраждане" на интервюиращите го журналисти. И заяви категорично, че няма да отложи партийния протест пред Народното събрание срещу ограничителните мерки, насрочен за утре, 12 януари.

Няма да е под карантина Кристиан Вигенин, който на КСНС представляваше БСП. Оказа се, че той е боледувал от ковид в рамките на 3 месеца преди контакта и според правилата не подлежи на ограничение. "Не подлежа на задължително карантиниране, тъй като съм преболедувал ковид по-малко от 3 месеца преди контакта със заразен. Тестът ми за ковид-19 е отрицателен. Във връзка с това възнамерявам да продължа да изпълнявам задълженията си, като ще следя ежедневно здравния си статус", написа той в социалните мрежи.

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

За заразяването на Минчев информира пресцентърът на парламента. Съобщението гласеше, че след провеждането на Консултативния съвет за национална сигурност Минчев се е почувствал зле. Веднага си е направил тест, който е бил положителен за COVID-19.

Пресцентърът уточни, че през следващите дни Минчев ще участва в заседанията на парламента дистанционно по електронен път при спазване на приетите от Народното събрание правила.

 

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

Положителен излезе вчера и тестът на председателя на столичния общински съвет Георги Георгиев. "Днес се почувствах зле и си направих PCR тест, който даде положителен резултат за ковид. Затова в следващите дни ще бъда под карантина и ще се лекувам. Ваксиниран съм и се надявам да премина по-леко през вируса. Апелирам възможно повече хора да се ваксинират, за да излезем по-бързо от ковид пандемията. Пазете се, спазвайте мерките и бъдете здрави!", написа той снощи в социалните мрежи.

Още по темата