Медия без
политическа реклама

Министерска съпруга оглави кабинета на Асен Василев

МС скри къде са работили досега назначените в политическите екипи на вицепремиерите, защото това били "лични данни"

08 Яну. 2022
БГНЕС
Асен Василев назначи съпругата на Даниел Лорер - Виолета, за шеф на своя кабинет.

Съпругата на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер - Виолета, е назначена за шеф на кабинета на вицепремиера Асен Василев, съобщи Клуб Z. Тя беше два пъти служебен зам.-министър на Асен Василев - веднъж през 2013 г. в Министерството на икономиката и втори път - в Министерството на финансите в кабинета на Стефан Янев. Лидия Колева пък ще е медиен съветник на Василев.

Премиерът Кирил Петков е назначил само девет от планираните 17 съветници. Сред тях са Лена Бориславова, която е началник на кабинета му, бившата говорителка на МВнР от първото правителство на ГЕРБ Весела Чернева, шефът на пресцентъра на МС Александра Тренкова, бившата вече депутатка от ПП и бивш зам.-министър на икономиката Яна Балникова, председателят на асоциацията на планинските водачи Любомир Попйорданов, Таня Павлова, която по всяка ветоятност е главният юрисконсулт на Софийския университет и шеф на политическия кабинет на Кирил Петков, докато беше служебен министър на икономиката. Друго интересно име е Владимир Барзов от Междуведомствената група за проверка на ДКК, който записа видео с Кирил Петков за нарушенията при ремонти на язовири. Нищо не е известно за Димитър Бучков.

С 12 души трябва да разполага вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, но тя е назначила само двама -  началник на кабинета е Росен Енчев, а медиен съветник - Николета Абрашева.

Вицепремиерите Борислав Сандов, Корнелия Нинова и Гроздан Караджов все още не са назначили хора в политическите си кабинети.

Клуб Z е поискал по Закона за достъп до обществена информация имена, кратки биографии и последната месторабота на назначените в политическите кабинети. Изненадващо от МС казват, че не разполагат с биографиите, защото такива не се изисквали при назначаването. А ''предоставянето на данни относно предишна месторабота попадат в обхвата на Закона за защита на личните данни''. Така излиза, че биографиите на всякакви назначения трябва да останат тайна и няма как да се прецени с каква експертиза разполагат. В същото време министрите на финансите и на енергетиката са качили биография и снимки на началниците си на кабинети.

 

Четворната коалиция не позволи раздуване на общата численост на политическите кабинети към премиера и вицепремиерите.

 

 

Още по темата