Медия без
политическа реклама

Официално: Ще има компенсации за по-ниските пенсии

За много пенсионери сумите този месец са по-ниски от декемврийските

07 Яну. 2022ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
Илияна Кирилова

Управляващите ще решат проблема с преизчислението на пенсиите по най-лесния начин - с компенсации за хората, които този месец ще получат по-малко отколкото през декември. С това бъркотията с преизчислението ще стане пълна, тъй като ниските проценти на увеличение ще се компенсират с поредни добавки на око, вместо в сметките справедливо да се включат трите липсващи години.

Работна група с участието на експерти от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт подготви механизъм за компенсиране на всички пенсионери, чиято преизчислена пенсия заедно с ковид добавката от 60 лв. формират по-ниска сума спрямо получаваната от тях до края на 2021 г. Това съобщи официално социалното министерство тази вечер.

Целта е допълнителните средства да компенсират всички случаи на намаление на дохода на пенсионерите за януари и следващите месеци. Изплащането им ще започне с пенсиите за февруари, когато пенсионерите ще получат и компенсациите за януари и февруари, посочват от ведомството в кратко съобщение. До този момент нито един политик не е взел отношение по проблема, въпреки че всички правиха кампания от пенсиите преди изборите.

Решението се очакваше, но то само задълбочава проблемите с преизчислението, за които в редакцията трети ден продължават да пристигат писма на ощетени пенсионери. Много от тях са излъгани от обещанията за средно увеличение от 12,5%, които широко бяха раздавани преди изборите. Въпреки уверенията, че няма да има хора, които да получат по-малко отколкото през декември, тези случаи са много. Самото преизчисление пък масово води до по-малко от 10% увеличение.

Всички възрастни, които писаха до редакцията, единодушно настояват в преизчислението да бъде включена индексацията за периода 2017-2019, която сега е извадена, тъй като се правеше по различен от швейцарското правило начин. Според НОИ индексация за тези години е невъзможна, тъй като тогава се ползваше увеличение през коефициента за стаж, но той беше по-нисък от настоящия 1,35 и би довел до намаление на пенсията.

През 2018 и 2019 г. обаче имаше и фиксиран процент на увеличение, като от двата варианта се ползваше по-благоприятният. Много пенсионери ни изпратиха разпорежданията си, от които е видно, че именно фиксираният процент е ползван при техните пенсии за тези години. Сега това увеличение е спестено от новия размер на пенсията, а само за 2019 г. то беше с 5,7%. Десетки хора ни пишат, че ако тези години се включат в преизчислението, то ще бъде решен и проблемът с намалените суми заради наполовина по-ниската ковид добавка (от 120 тя е 60 лв.).

Днес започна изплащането на пенсиите в новия им размер. Към тях този месец пенсионерите ще получат и две добавки - 60 лв. ковид добавка и малка добавка за разликата между новия и стария размер на пенсията за последните 7 дни на декември. От 7 до 20 януари пощите приоритетно ще обслужват клиенти над 60 години от началото на работното време до 12:00 часа.


Обобщаваме част от писмата, които получихме в последните дни:

"Нека НОИ да ни покажат няколко примера, стъпка по стъпка как изчисляват индексация. Ако искат да ни убедят, че са прави и да им повярваме, че не се гаврят с нас. Аз получавам около 13%, т.е. обещаното увеличение, но... към пенсията отпреди традиционната индексация по швейцарското правило на 1 юли 2021 г.", пише ни Райна Георгиева. Преизчислението за нея носи около 8% увеличение.

"Това преизчисление е един фарс. Никакви 12,5% средно, при мен процентът е 7,6, при съпругата ми - 7,1. Стажът ни е съответно над 47 и 39 г. Сега ще дават 60 лв. добавки, но какво ще правим с растящата инфлация, като ги спрат през юли? Живеем в реален свят, а не във виртуален", пише Стоян Стоянов.

"Майка ми се пенсионира през 2002 г. с пълен стаж и възраст. При пенсионирането си получава пенсия, която е била със среден размер за страната, а след 2016-2017 г. все повече се приближава до минималната. В първата половина на 2021 г. дори изостава с 8 лв., а към този момент вече е с около 50 лв. под минимума, посочен от държавата. Тоест майка ми я "спасява" посочената сума 370 лв., което няма нищо общо с какъвто и да е осигурителен модел, ако в България изобщо съществува такъв... Първоначално средна пенсия вече се е превърнала в такава, която е безкрайно далеч дори от минималната", пише ни Мая Люцканова.

"Пенсията ми за декември беше 480,73 лв. плюс 120 лв. ковид добавка. След преизчислението е 512,40 лв. Увеличение с 6,58%", пише ни пенсионер от Димитровград. Той има смесен стаж - 35 г. реален, а приравнен - 44 г. и 10 месеца. При хората с първа и втора категория труд разочарованието е особено голямо, тъй като при тях преизчислението води до най-слабо увеличение, защото засяга само действителния стаж без превръщане. В случая отново януарската сума ще е доста по-ниска от декемврийската, като се вземат предвид и добавките.

Пенсионер от Стара Загора споделя, че увеличението за него е 9,22% и сега общо пенсията му с добавката от 60 лв. е с 20 лв. по-ниска от декември.

"При преизчисляването на пенсията ми е пропуснато увеличението с 3,8% за 2018 г. и с 5,7% за 2019 г. В резултат новоизчисленият размер на пенсията е 442,45 лв. спрямо 405,04 лв. към 01.07.2021 г. Общият размер на новата пенсия (с добавката от 60.00 лв.) става 502,45 лв. срещу 525,04 лв., получавана до декември (с добавката от 120 лв.). Намаление с 22,59 лв.! Сигурен съм, че това се получава за всички пенсии с размер около и над 400 лв.", пише ни друг пенсионер.

 

ПРОТИВОРЕЧИЯ

Пенсионери продължават да оборват и обяснението на НОИ защо не се включват трите години в индексацията на пенсиите.

"Обяснението на НОИ би могло да се приеме само за 2017 г., но не важи за 2018 г. и за 2019 г.", пише ни доц. Валентин Димов. Той е открил интервюта на тогавашния социален министър Бисер Петков и председателя на парламентарната социална комисия Хасан Адемов от 2017 г., в които се обяснява, че през следващата 2018 г. "осъвременяването на пенсиите ще се извърши по т.нар. „швейцарско правило"  т.е. по чл.100 ал.1 от КСО". Г-н Димов ни препраща и писмо от НОИ в същия дух. Той и съпругата му са сред пенсионерите, за които от двата вида изчисления през 2018 и 2019 г. по-изгодно се е оказало швейцарското правило (до този момент не сме открили случай, в който е по-благоприятен другият начин на изчисление - през стажа). Въпреки това за тези години върху преизчислената пенсия не е извършена индексация.

 

Още реални случаи на преизчислени пенсии:

Правителството готви компенсации за всички пенсионери, чиято нова преизчислена пенсия заедно с добавката от 60 лева се окаже по-малка от това, което са получили през декември, когато добавката беше 120 лева.

Как се прави преизчислението и какви са проблемите с него:

Буря от недоволство се надигна срещу преизчислените пенсии. Масово възрастни се съмняват, че са ощетени, тъй като в разпорежданията им липсва индексация за всяка година. Много хора казват и че са получили по-малко от очакваното.

 

Ключови думи:

пенсии, преизчисление

Още по темата