Медия без
политическа реклама

Официалният речник на българския език най-сетне влиза в интернет

Дигиталното издание на БАН ще е безплатно и с много допълнителни функции

06 Яну. 2022

По-добре късно, отколкото никога - дигитализиран и осъвременен вариант на официалния правописен речник на българския език най-сетне ще бъде свободно достъпен в интернет. За съжаление, това няма да се случи от утре, а чак след две години (макар че трябваше да е факт преди 20). Дотогава желаещите да пишат правилно на книжовен български език ще трябва да правят справка в хартиеното издание, да разчитат на доброволчески усилия за ограмотяване като сайта "Как се пише?" или да рискуват с многобройните ненадеждни източници в мрежата.

Речникът ще бъде част от цялостна онлайн платформа за езикови ресурси и проверка на правопис, правоговор и граматика, съобщи просветното министерство. 

Платформата се разработва от Българската академия на науките по поръчка на Министерството на образованието и науката. Изпълнител ще е Институтът за български език в сътрудничество с Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ). Шокиращо дълъг е срокът, даден за заработването на тази платформа - поне две години. Проектът трябва да приключи до края на 2023 г. За целта са предвидени 378 800 лв.

Новата платформа, която ще носи името БЕРОН, ще съдържа модули за правопис, правоговор, граматика. В него ще бъде интегрирана също сегашната специализирана служба „Езикови справки“, т.е. ще има възможност за директна кореспонденция с експерти от Института за Български език. 

Дотогава, които иска да бъде сигурен, че използва правилно българския език, може да се консултира с хартиеното издание „Официален правописен речник на българския език" с неговите близо 90 000 речникови единици. Това е най-пълният досега справочник от този тип, последното му издание е от 2012 г. Речникът регистрира активния речников състав на днешния книжовен български език и съдържа значително повече думи и форми от действалите по-рано правописни речници, издания на ИБЕ към БАН. Цената му е 35 лв.

Другият вариант за справки остава образователният уеб сайт  "Как се пише?", който със своето редовно разширяващо се съдържание и възможност за задаване на въпроси е един от най-надеждните източници за повишаване на езиковата ни култура. Поради частния и доброволчески характер на начинанието обаче, там обемът езикови единици е в пъти по-малък. Но пък информацията е проверена, а достъпът безплатен за всички потребители - както обещават, че ще бъде и в новата платформа, за която съобщава просветното министерство.   

Дигитализираният вариант на официалния правописен речник на българския език ще съдържа и част за правоговор с интегрирана към нея гласова система за правилното произношение на всички думи от речника на БАН. 

Платформата ще изпълнява и ролята на граматически справочник. За целта от ИБЕ вече работят по нормативна граматика на съвременния български език. Новият сайт ще бъде периодично допълван както със съдържание за навлизащи нови думи в езика ни, така и с нови функционалности. Целта е създаването на надежден, лесно достъпен източник на информация за книжовния български език. 

Според резултатите на проучване на БАН от 2019 г. над 45% от българите между 18 и 50 години предпочитат по езикови въпроси да се информират от интернет, а не от хартиени речници, и този процент постоянно нараства. 

Всеки трети от по-младите смята книжовните норми и правила за прекалено сложни, а всеки пети от всички участници в изследването твърди, че няма мотивация да ги спазва. Разбира се, липсата на място, където да направиш коректна справка с два клика, е изиграла своята огромна роля за това.

Още по темата