Медия без
политическа реклама

Интрига в НС около зеления сертификат сближи ИТН и „Възраждане“

В правната и здравната комисия е одобрено предложената от ДБ и ПП мярка достъпът до парламента да става след ваксинация, PCR или антигенен тест

06 Яну. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Тошко Йорданов

В Народното събрание назрява скандал около висящия въпрос за това дали в сградата му да се влиза със зелен сертификат.

ДБ и ПП са внесли проект на решение, според който достъпът до сградата ще става със сертификат, отрицателен резултат от PCR или антигенен тест. Десните депутати бяха предложили собствен проект в края на миналата година, но сега стана ясно, че са го оттеглили, за да внесат друг, вече съвместно с партньорите си от формацията на Кирил Петков и Асен Василев. Предвижда се ограничителната мярка да влезе в сила от 24 януари.

Вчера новият проект е разгледан и одобрен на заседание на парламентарната здравна комисия, за което обаче част от членовете й са разбрали твърде късно или въобще не са научили. Поне така обясниха от ИТН и „Възраждане“ - скептичните към сертификата и ваксините партии в Народното събрание, за които въпросното заседание стана повод отново да покажат близките си позиции по въпроса.

От ИТН - една от четирите формации в управляващата коалиция, предупредиха премиера Кирил Петков, че отхвърлят неговата заявка в администрацията да се работи само със зелен сертификат.

Всичко започна от „Възраждане“. Националистите обявиха, че заседанието е било скрито от народните представители от опозицията. „Благодаря, ще проверим тези казуси“, коментира председателят на парламента Никола Минчев.

Тук се намеси зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов, за да добави, че и неговата партия, която принадлежи към управляващата коалиция, също не е била известена. В работата на комисията се е включил само съпартиецът му д-р Силви Кирилов, който научил за заседанието случайно. „Това заседание на здравната комисия трябва да бъде обявено за недействително. Моля ви се, спазвайте правилата, защото започвате леко да будите мисли“, предупредително се обърна Йорданов към колегите си от мнозинството. „Да, ще видим“, отвърна отново Никола Минчев.

За спазването на правилата

Споровете около предложената мярка продължиха и днес следобед в правната комисия. Атанас Славов от ДБ, който е един от вносителите, посочи, че инициативата е навременна, предвид извънредната ситуация. Той предупреди колегите си, че не трябва да се подценяват посланията, които Народното събрание отправя, когато депутатите спазват или не спазват правилата, които важат за всички.

Ива Митева от ИТН, която беше председател на миналите два парламента, направи редица възражения, като основното беше, че не е обсъдена в дълбочина правната същност на казуса, който засяга конституционни въпроси. Тя напомни, че народните представители са задължени от правилника на парламента да участват в неговите заседания. И зададе очевидния въпрос - какво се случва с депутат, който откаже да предостави сертификат или да си направи тест, след като НСО няма да е в състояние да го спре да влезе? В отговор Христо Иванов от ДБ попита какво се случва сега, ако депутат бъде хванат с висока температура. Отговор никой не можа да даде.

Накрая членовете на правната комисия гласуваха проекта и го одобриха. Очаква се да влезе за обсъждане в пленарната зала.

Правителството ще въведе зелен сертификат за администрацията в Министерски съвет през февруари. Това става ясно заповедта на премиера Кирил Петков, публикувана в Единния информационен портал.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?