Медия без
политическа реклама

Адвокат: Фалшивите сертификати може да се докажат

06 Яну. 2022
Илияна Кирилова

Издаването на фалшив сертификат за ваксинация може да бъде доказано. Това обясни пред БНР адвокат Силвия Петкова. "Реалистично е при добре проведено разследване да се съберат доказателства, че е издаден фалшив сертификат", обясни тя по повод заявеното от премиера Кирил Петков в началото на годината, че ще бъде проверен сертификатът на всеки, починал от ковид, който е ваксиниран.

Адвокат Петкова припомни, че доказването в наказателните дела може да почива и само на косвени доказателства, ако в своята съвкупност те водят до извод за престъплението и извършителя. По думите й лекарите и пациентите не трябва да разчитат на факта, че не всички хора формират антитела и това може да е оправдание защо някой ваксиниран само на хартия, ги няма. Според нея може да се тества дали даден организъм наистина не може да развие антитела. Липсата на антитела може да е отправна точка за старт на разследването, смята тя.

Прокуратурата ще поиска свалянето на имунитета, с който се ползва кандидатът за депутат, замесен в схема за фалшиви сертификати, съобщи Нова ТВ. По-рано същото заяви и шефът на националната полиция Станимир Станев.

Имаме ли един осъден лекар за издаване на фалшив сертификат и един осъден гражданин за ползването на такъв, може да бъде индикация към останалите граждани, смята адвокат Петкова. Според нея предвиденото в момента наказание от 2 години затвор за това престъпление, трябва да се увеличи, тъй като става дума за деяния с висока обществена опасност.

Премиерът Кирил Петков обеща, че правителството му ще стартира "остра кампания" срещу фалшивите сертификати. За всеки починал с COVID-19, който е бил ваксиниран или се е водил ваксиниран, ще се извърши проверка от МВР.

За работата на адвокат Петкова вижте още тук:

Разследванията и присъдите за нарушаване на карантината заради COVID-19 може да доведат до дела срещу държавата, по които в крайна сметка данъкоплатците да дължат солидни обезщетения. Карантината се прилага за болни, контактни и пристигащи от определени държави.

 

Още по темата