Медия без
политическа реклама

Правителството най-после отзовава Пламен Георгиев от Валенсия

"Политическите назначения приключват", обяви Кирил Петков

05 Яну. 2022Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Консулът на България във Валенсия и бивш шеф на Антикоруционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев ще бъде отзован, обяви в началото на правителственото заседание премиерът Кирил Петков. "От днес политическите назначения и назначения на хора, които не са свързани с професионална дейност, особено в МВнР, приключват", заяви той. 

„Мисля, че е очевидно, че това не е политическо назначение. Аз съм политическо уволнение, очевидно, защото виждате, че мотивите за освобождаването ми са политически. Никога не съм членувал в никоя партия, а това че съм бил назначен по времето на една управляваща партия, в случая - ГЕРБ, не означава, че аз съм политическо назначение. Това няма как да бъде мотив за отзоваване, защото просто не е истина. Предполагам, че сега ще излязат някакви мотиви, за да видя на какво основание ме освобождават”, обясни пред Нова телевизия генералният консул във Валенсия Пламен Георгиев. Той смята, че се справя отлично с работата си като консул. „Двете поредни оценки за двете години, в които съм бил тук, бяха: „Изпълнението надвишава изискванията” от Министерството на външните работи”, аргументира се той.

Назначаването Пламен Георгиев за консул през октомври 2019 г. е станало по изключение, тъй като бившият шеф на КПКОНПИ няма дипломатически ранг. За тези случаи законът за дипломатическата служба казва, че може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата служба, само когато то: 1. е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България; 2. отговаря на изискванията - да е български гражданин (допуска се двойно гражданство, ако е на държава от ЕС), да е с висше образование степен "магистър", да владее най-малко два чужди езика, да има компютърна грамотност и да не страда от хронично психическо заболяване.

Според справката на външното министерство Пламен Георгиев изобщо не владее испански, а само руски и английски. Въпреки това той беше изпратен във Валенсия от бившето правителство на Борисов малко след скандала "Апартаментгейт". Оказа се, че докато е ръководил КПКОНПИ, Георгиев е пропуснал да декларира огромна тераса от 187 кв. м, върху която са изградени няколко навеса, които служат за сауна и барбекю. Те пък бяха съборени, защото проверка показа, че са незаконни.

Най-шумното дело в кариерата на Пламен Георгиев като прокурор е от 2012 г., когато наблюдава дело за корупция в агенция "Митници", по което са подслушвани високопоставени чиновници. Тогава излезе записът "Мишо Бирата", в който се чува как премиерът Бойко Борисов нарежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да прекрати проверката в пивоварна "Леденика" на Михаил Михов, защото е "поел ангажимент да не го закача". Този отказ на Георгиев да разследва записа стана основен трамплин в кариерата му. Първо беше зам.-министър на правосъдието в първото правителство на Борисов, после стана шеф на комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество, а след като тя се вля в новия антикорупционен орган КПКОНПИ, Георгиев го оглави. Малко по-късно обяви, че бизнесменът Делян Пеевски е "или най-чистият човек в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители".

от 19 консули и генерални консули, които ръководят задгранични служби на България, са назначени по изключение, без да са дипломати от кариерата.

ИЗКЛЮЧЕНИЯТА

Освен Пламен Георгиев, назначени за консули по изключение са и:

Цветелин Цолов, генерален консул в Барселона от ноември 2019 г., който знае английски и испански,

Драгомир Димитров, генерален консул в Мюнхен от септември 2018 г., който е с немски и руски,

Димитър Цанев, генерален консул в Ниш от май 2020 г., с английски и сръбски,

Мая Христова, генерален консул в Ню Йорк от април 2018 г., с английски, немски и руски,

Ангел Антонов, генерален консул в Санкт Петербург от юни 2018 г., с руски и английски,

Владимир Писанчев, генерален консул в Солун от януари 2016 г., с английски и руски,

Велислава Панова, генерален консул в Торонто от септември 2020, с английски и руски.

Още по темата