Медия без
политическа реклама

Кацаров видя сценарий на задкулисието в обвиненията за тестовете

Бившият здравен министър смята, че атаката срещу него е заради новата детска болница

05 Яну. 2022Обновена
БГНЕС
Стойчо Кацаров

Бившият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров категорично отрече твърденията на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), че има злоупотреби при закупуване на Covid тестовете за учениците. Според него има сценарий за опетняване на името му от хора зад кулисите, тъй като по време на мандата му са засегнати сериозни интереси.

Кацаров обясни, че процедурата по избор на доставичици на тестовете за децата е проведена от 9-членна комисия от експерти в МЗ, която е изпратила покани, после оферите са отворени публично и участниците са класирани. Впоследствие подписаните договори са публикувани на сайта на министерството. "Три пъти по-ниска цена за тестовете сме постигнали с тази обществена поръчка", заяви Кацаров пред bTV.

На въпрос защо са променени условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците, бившият министър отговори, че е била завишена предвидената неустойка за забавяне от 0,5 на 5%. "Всички фирми, които не изпълниха договора в срока, който е записан, си платиха неустойките", категоричен е Кацаров.

Той счита, че атаката срещу него е продиктувана от действията във връзка с новата детска болница. "Истинската причина да се прави опит да се петни името ми е свързана с няколко големи столични болници и най-вече с детската болница. Това е истинската причина", коментира Кацаров, като уточни: "За детската болница има платени 10 млн. лева без да е извършена никаква дейност, без законово основание да се платят тези средства и до този момент не са предприети никакви действия за разкриване на истината около този случай".

Часове по-късно позиция по повод изявленията на Кацаров пусна КПКОНПИ.  В него Антикорупционната комисия твърди, че нейното съобщение за медиите по случая с тестовете "никъде не е споменато името на бившия служебен министър и твърдението, че „казусът с тестовете за ученици са удобен повод за уронване на престижа и името му“ е лишено от основание".

"Без да се оспорва правото на всеки на защита и медийни изявления и без въобще да се повдига въпроса за личния престиж на Стойчо Кацаров, следва да се отбележи, че по този начин и по такава процедура, уредена в закона, Комисията е процедирала по всеки сигнал. Така е процедирано и по проверка, възложена от прокуратурата и започнала по сигнали на самия Стойчо Кацаров, свързани с дейността на министрите Кирил Ананиев и Костадин Ангелов по повод строителството на детска болница", пишат от КПКОНПИ. И в хода на тази проверка по същия начин са снемани обяснения и всички материали са изпратени на възложилия проверката прокурор, добавят оттам.

От КПКОНПИ твърдят, че проверените процедури и установените нарушения "нямат нищо общо с президента Румен Радев, който според бившия министър на здравеопазването е „целта на атаката“". Това твърдение на г-н Кацаров е повече от голословно и очевидно цели отклоняване на общественото внимание в посока, която няма нищо общо с резултатите от проверката по реда на ЗПКОНПИ и с личната отговорност на възложителя на доставките на тестове, коментират от комисията.

"Сега" припомня, че Антикорупционната комисия обяви официално във вторник, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки на Covid-тестове за ученици са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването. С решение на КПКОНПИ, всички материали са изпратени на прокуратурата, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления.

КПКОНПИ изпрати материалите от проверката за процедурите при закупуване на тестовете за учениците на прокуратурата, защото е установила данни за корупционни престъпления. Това става ясно от официално съобщение на антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров.

 

Още по темата