Медия без
политическа реклама

Директори искат програма за наваксване на пропуските в училище

И синдикатите са скептични относно точността на щадящите тестове за учениците

Илияна Кирилова
Днес учениците се върнаха в клас след Коледната ваканция. Тестове засега са им осигурени до 17 януари

С увеличаване на случаите на коронавирус, малкото тестове за учениците и натрупването на много образователни пропуски учители и директори стават все по-напрегнати за края на първия учебен срок, който завършва на 31 януари. Директори вече изразиха съмнения за точността на щадящите бързи тестове за учениците и поискаха програма от МОН за наваксване на пропуските. Синдикатите са на подобно мнение и дори говорят за "преразглеждане на цялостната стратегия какво се прави в училището с оглед на пандемията".

"Има увеличаване на броя на заразените, но в училище има висок процент ваксинирани, учители и ученици. По-тревожното е, че тестовете, които се прилагат на учениците, не са прецизни, за да хващат заразата, тестовете са несъвършени", посочи пред БНР Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". По думите му всички учители и ученици, които в последствие са се оказали заразени, не са били индикирани от тестовете. "Затова голям смисъл от тях няма. Нека да ги има, ние не сме против тях, но българското образование е в плен на пандемията. А то трябва да излезе от този плен и да започне да се бори с посредствеността", коментира той, визирайки редица проблеми в сферата - дигитализация в училището, възпитанието сред учениците, социализацията на определени групи.

"Училището трябва последно да бъде затваряно, ако има по-голям брой заразени с Омикрон", допълни още Петров и заяви, че утре имат среща с министъра на образованието, на която ще посочат, че е необходимо преразглеждане на цялостната стратегия какво се прави в училището с оглед на пандемията, включително за онлайн обучението на някои от учениците. "Подготвя се национална анкета дали учебната година да започне от началото на септември, на базата на обучението в други европейски страни", посочи още Петров.

Заради натрупаните пропуски в следствие на дългото онлайн обучение директори пък настояват за програма как да бъдат преодолени дефицитите. "Трябва да се измисли стратегия и национална програма как да стане това", коментира пред Би Ти Ви вчера и председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. По думите му е "страшно да говорим на 3 януари за удължаване на учебната година" и най-добрият вариант е пропуските да бъдат наваксани през лятото.

"Готови сме за присъствено обучение на учениците. В София са осигурени тестове до 20 януари, друг е въпросът какъв е смисълът от тях", изрази съмнение и той. В 119-то училище, на което той е директор, от началото на ноември са направени 15 000 теста и има само три положителни резултата. "Нещо трябва да се коригира. Не бих твърдял, че това са тестове втора ръка, но някак резултатът го няма", заяви Стаматов. Днес, при връщането в клас на учениците след Коледната ваканция, в училището му също не бяха засечени положителни проби на ученици.

Според Стаматов трябва да има промяна в тестването и то да се извършва в семейна среда от втория срок, защото "отнема от образователното време" на преподавателите. По думите му има затишие на "родителската загриженост" по въпроса за тестовете именно заради ниския доскоро брой резултати. Възможен вариант е тестовете да се предоставят от училищата, но да бъдат правени от родителите.

Преди Коледа от МОН спуснаха указания до началниците на регионалните управления по образованието, в които препоръчаха текущите изпитвания, особено контролните и класните работи, необходими за оформяне на оценките в края на първия учебен срок, да се провеждат присъствено. Правилото да важи за всички ученици с изключение на тези, които се обучават от разстояние по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, пише в писмото на министър акад. Николай Денков. В него се настоява учениците, които по здравословни причини или по желание на родителите си продължават обучението си от дистанция, дори след като техните съученици са се върнали в училище, да се явяват присъствено в часовете за писмено или устно оформяне на срочните оценки, което може да стане с еднократно изследване с бърз антигенен тест в училище или представяне на „зелен сертификат“. 

 

Текущите изпитвания, особено контролните и класните работи, необходими за оформяне на оценките в края на първия учебен срок, да се провеждат присъствено.

 

 

Още по темата