Медия без
политическа реклама

Багер руши защитената местност "Мелнишки пирамиди"

РИОСВ - Благоевград ще сезира прокуратурата за незаконните изкопни дейности

29 Дек. 2021

Изкопни дейности в нарушение и унищожаване на дървета в природната забележителност „Мелнишки пирамиди“ установи проверка днес на РИОСВ - Благоевград.

Инспекцията в защитената територия е извършена след намесата на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. По-рано днес публикува в профила си във фейсбук снимки с багер, който събаря дървета и заравнява терен край природните феномени. 

При проверката, в която са участвали и представители на община Сандански, районното управление на полицията, служители на Държавно горско стопанство (ДГС) - Сандански и кмета на Мелник Сашо Филипов, багерът вече е бил преместен.

На място е установено, че е засегната защитената територия в обхвата на скат и прилежащото сухо дере. Земята от ската е използвана за засипване и мястото е заравнено, посочват от РИОСВ - Благоевград. Засегнатата територия е на площ от около 2 дка и се намира непосредствено до църквата „Св. Петка“. В обхвата на засегнатата площ е премахната дървесна растителност, която е конфискувана от ДГС - Сандански.

Увредената площ попада в границите на защитената територия по смисъла на Закона за защитените територии и е в обхвата на две защитени зони –  „Мелнишки пирамиди“ за опазване на дивите птици, и „Среден Пирин – Алиботуш“ за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна.

За установените нарушения РИОСВ - Благоевград ще сезира прокуратурата. Когато бъде открит нарушителят, инспекцията ще му състави акт. От екоинспекцията припомнят, че през последните години в близост до установените днес незаконни действия е имало и други подобни нарушения и очакват този път прокуратурата и полицията да установят нарушителя.

 

Още по темата