Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рали "Дакар" стартира утре - вече като световно първенство

Новият World Rally-Raid Championship включва още 4 тежки автомобилни надпревари

31 Дек. 2021
ЕПА/БГНЕС
Тази година 56-годишният французин Стефан Петерхансел (вдясно) постигна рекордната си 14-а победа в рали "Дакар". През 2022-ра ветеранът вече ще има шанс да се бори за световната титла по рали-рейд.

Когато рали "Дакар" стартира на 1 януари в Саудитска Арабия, ще постави началото на нова ера - това ще бъде първото състезание от новия световен рали-рейд шампионат на международната федерация по автомобилизъм (FIA).  

Така, за първи път в своята 44-годишна история, най-тежката многоетапна автомобилна надпревара в света придобива официален статут на първенство на планетата. Досега пустинният маратон "Дакар" бе суперпрестижна надпревара, но бе в календара само на световния рали-рейд шампионат по мотоциклетизъм под егидата на световната мотофедерация (FIM).

Сега вече става първото от петте състезания във FIA World Rally-Raid Championship, който се превръща в седмия световен шампионат на международната автомбилна федерация (комбинирано с този на FIM). В него ще се включват два вида надпревари - рали-крос (между 4 и 6 етапа и с обща дължина на специалните отсечки до 1200 км) и рали-маратон (над 6 етапа). Организацията на новата серия е поверена на фирмата Amaury - организатор на най-престижната колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" и на ралитата "Дакар", "Андалусия" и "Мароко".

Затова и съвсем логично в първия рали-рейд шампионат влизат също "Андалусия" (6-12 юни) и "Мароко" (6-12 октомври), като те ще са последните две спирки. Другите две надпревари са "Пустинното предизвикателство на Абу Даби" (Abu Dhabi Desert Challenge) от 5 до 10 март и рали "Казахстан" (24-30 април).

През 2022 г. "Дакар" ще се проведе за трети пореден път в Саудитска Арабия, след като през годините бе първо по класическия маршрут от Париж през пустинята Сахара до Дакар (1979-2007), а след това и в Южна Америка (2009-2019).

Сега ще бъде измината и най-голямата дистанция из арабската пустиня - 8375 км, от които 4258 ще са специални отсечки. Първият от 12-те етапа започва от Ха`ил, а саудитската столица Риад ще отбележи преполовяването на ралито на 8 януари, когато ще има почивен ден. Финалът ще бъде в Джеда на 14-и.

Още по темата