Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заместникът на телескопа "Хъбъл" полетя на космическа мисия

25 Дек. 2021Обновена

Многократно отлаганото изстрелване на космическия телескоп “Джеймс Уеб” (The James Webb Space Telescope) се осъществи днес в 14:20 ч. Последното отлагане беше вчера заради лошото време. 

“Джеймс Уеб” следва стъпките на легендарния телескоп “Хъбъл”, но за разлика от легендата, най-големият и мощен космически телескоп ще бъде разположен далеч отвъд Слънцето. Изследователите се надяват да разкрият как е изглеждала Вселената, когато е била по-близо до раждането си преди близо 14 милиарда години.

Според първоначалния план на проекта, започнат през 1989 г., най-големият и най-мощен космически телескопДжеймс Уеб”, трябваше да бъде изстрелян в Космоса в началото на 2000 г. За да стигне до целта, "Джеймс Уеб" трябва да измине 1,5 млн. км в космоса, което ще отнеме около четири седмици.

Но редица проблеми наложиха не само забавяния на изпълнението на програмата, но и свиване на бюджета, който в крайна сметка се равнява на близо $10 млрд. (8,8 млрд. евро), припомня "Нешънъл Джиографик".

Телескопът “Уеб” е построен в САЩ и бе транспортиран до мястото на изстрелване – космодрумът “Куру” във Френска Гвиана.

Изстрелванто бе осъществено от Arianespace - международна компания, основана през 1980 г. като първата в света търговска компания за космически транспорт. Arianespace управлява своите изстрелвания от Южна Америка (на космодрума във Френска Гвиана) и от Централна Азия (на космодрума в Байконур).

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ е космическа обсерватория, предназначена да замени ветерана „Хъбъл“. Проектът е дело на съвместните усилия на НАСА, Европейската космическа агенция (ЕКА) и Канадската космическа агенция (ККА).

Телескопът е кръстен на Джеймс Едуин Уеб (1906 - 1992), който управлява прохождащата космическа агенция НАСА в периода 1961 – 1968 г. По време на неговото управление САЩ създават своята програма за изпращане на човек на Луната.

Ключови думи:

Джейм Уеб, телескоп

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?