Медия без
политическа реклама

Прокуратурата засипа с предупреждения Бойко Рашков

Държавното обвинение се опитва да накара МВР-шефа да не се занимава с разследванията за "Хемус" и за кюлчетата

24 Дек. 2021
Булфото

Прокуратурата засипа с предупреждения вътрешния министър Бойко Рашков заради негово интервю по БНР. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение. 

Като повод за реакцията си, прокурорите изтъкват, че "министърът на вътрешните работи доц. Бойко Рашков" е направил "редица коментари относно работата на Софийска градска прокуратура (СГП) по някои общественозначими случаи".

В интервюто МВР-шефът коментира, както разследването на аферата "Хемус", така и проверките около кюлчетата и банктотите от снимките на спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Ращков обясни от една страна, че за него не е тайна къде са отишли милионите от строежа на магистралата, а от друга, че в случая с кюлчетата проверката на прокуратурата е непълна.

За мен не е тайна къде са отишли милионите от аферата “Хемус” и с интерес наблюдавам хора, които следят моите думи и действия, за да решат дали да не стегнат куфарите за Дубай. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за БНР.

 

В сегашното съобщение, прокуратурата първо прави опит да обясни на Бойко Рашков да не се меси в делото "Хемус".  "С оглед изявленията на министър Рашков по досъдебното производство за изпиране на над 53 млн. лева от строежа на Автомагистрала „Хемус“, известно в публичното пространство като делото „Хемус“, СГП припомня разпоредбата от Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР), съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи, в т. ч. и министърът на вътрешните работи, „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването.“, пише държавното обвинение. И отиват още по-нататък в предупрежденията, като припомнят норми от НПК, според които „прокурорът ръководи разследването и осъществява постоянен надзор за законосъобразното му и своевременно провеждане като наблюдаващ прокурор“, както и че „материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора“.

    Служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който запазва поста си и в бъдещия кабинет, обяви, че разследването на строежа на автомагистрала "Хемус" може да доведе дори до промени в състава на парламентарни групи.   "Ще продължим да работим упорито.

Прокуратурата се кара на Рашков и затова, че казал, че проверката на държавното обвинение за кюлчетата в спалнята на бившия премиер била непълна и твърди, че МВР няма никакво право да я проверява. "СГП напомня, че още на 10.11.2021 г. публикува съобщение, че се е самосезирала на 09.11.2021 г. по медийни публикации, придружени със снимков материал, и е разпоредила горепосочената проверка (https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/54385-sofiyska-gradska-prokuratura-se-samosezira-vav-vrazka-s-publikatsiya-v-internet-)", твърди държавното обвинение. Оттам смятат и, че "не отговаря на истината, че „една година и половина по-късно прокуратурата се задейства…“.  Прокурорите обясняват и, че в този случай не става въпрос за проверка, а за досъдебно производство и твърдят, "че това е поредна манипулация, целяща да заблуди българската общественост". 

Прокуратурата сама е осуетила разследването на историята с кюлчетата и пачките в чекмеджето на вече бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов". Това каза в предаването (О)позиция на "Сега" служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков.

Накраята държавното обвинение се оплаква, че МВР води война срещу ПРБ, а това било в "противоречие с очакванията на българските граждани за справедливост", както и вътрешното министерството се опитвало "да изземе и осъществи правомощия на Прокуратура на Република България, регламентирани в НПК".  

 

 

Още по темата