Медия без
политическа реклама

Съдът спаси от събаряне строежа на Вълка до яз. "Искър"

Съдията приема, че става дума за ремонт на стара барака

23 Дек. 2021
Фейсбук Владислав Панев

Административният съд в София спаси от събаряне огромното имение, построено от фирма на Румен Гайтански-Вълка, в ловно стопанство "Искър". Мотивите на съдия Ева Пелова са, че голямата ловна хижа може да се счита за стара, ремонтирана сграда. Решението за това беше оповестено от депутата от "Демократична България" Владислав Панев.

"Строежът, обявен от местната власт за незаконен, беше замразен в края на миналата година. Сега съществува реална опасност да бъде възобновен. За мен не е случайно, че решението се обявява точно преди празниците. За да предизвика най-малко шум", написа Панев.

По делото е била възложена експертиза на вещо лице, която е установила, че на мястото на новата постройка е възможно да е съществувала и по-стара сграда. "По отношение на въпроса дали процесният строеж е нов или може да става въпрос за ремонт на стара сграда, вещото лице посочва, че е описала това, което е видяла при огледа на място, без да е установила вече закрити работи, като например основите на сградата, както и че не е премахвала при огледа части от мазилка и топлоизолация от стените. Видимите части на сградата са нови, но е възможно да са налице и някакви стари елементи, които да са скрити. Съобразно представените по делото конструктивни становища, вещото лице е категорично, че чрез тях се установява, че в този имот има сграда, която е в аварийно състояние", пише в решението на съда.

По този начин се подкрепя тезата на фирмата "Био Майнинг" на Румен Гайтански, която е отговорна за строителството. Именно с аргумента, че се ремонтира стара сграда, беше атакувана в съда заповедта на главния архитект на Столична община за събаряне на монолитната сграда в местност „Авала“, яз. „Искър". Горското предприятие и "Био Майнинг" твърдят, че на мястото на строящото се имение е имало сграда с площ 1341 кв. м, която била в много лошо състояние. По този начин се цели да се заобиколи изискването за валидни строителни книжа, след като става дума за ремонт на стара постройка. Тези твърдения обаче лесно се опровергават със сателитни снимки, на които личи, че наистина е имало сграда, но тя е далеч по-малка. 

До съдебната сага се стигна, след като прокуратурата разпореди проверка на ДНСК и общината, които установиха куп нарушения - липсва разрешение за строеж, инвестиционен проект, както и строителен надзор.  "Не са представени строителни книжа и документи, както и актове и протоколи по време на строителството, относими към изпълнението на строежа. Изградена е бетонова ограда, за която също не са представени строителни книжа", твърди държавното обвинение.

Решението на Административен съд-София - град, което отменя заповедта на Столична община за събаряне на новопостроеното имение в ловно стопанство "Искър", може да бъде обжалвано на по-горна инстанция.

Още по темата:

Огромният строеж на територията на държавното ловно стопанство "Искър", за който сигнализира столичният общински съветник Владислав Панев, не е узаконен с документи, съобщават от пресцентъра на Върховната административна прокуратурата.
Казусът с проблемния строеж в Държавното ловно стопанство "Искър", свързван с Румен Гайтански, се заплита.

 

Още по темата