Медия без
политическа реклама

Шефът на ГДБОП получи обвинение за натиск върху прокурори

Калин Стоянов на висок тон опитал на убеди прокурорите да изпълнят исканията на обвинения по делото "Хемус"

23 Дек. 2021Обновена
БГНЕС
Калин Стоянов

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов е вече официално обвинен от Софийската районна прокуратурата за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. За разлика от много други случаи, в които районната прокуратура протака делата, този път е действала светкавично - само 10 дни след като бе образувано делото, Стоянов вече е с обвинение по случая "Хемус".

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 г. затвор. 

"В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина", обяснява прокуратурата в съобщението си по темата. 

Делото за източването на милиони от строителството на АМ "Хемус" претърпя неочакван обрат, след като единственият обвиняем Борислав Колев поиска да разкаже лично на вътрешния министър Бойко Рашков и на главния прокурор Иван Гешев на кого е предал милионите от схемата.

Прокуратурата твърди, че са събрани "достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев - да не внася протест по определената му мярка за неотклонение "домашен арест" и да му се разреши да пътува извън страната. Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че "слага точка на разследването", като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото".

Делото срещу Стоянов е на спецназдор от апелативната и върховната прокуратура. Той е на свобода срещу подписка.

Главният прокурор Иван Гешев отново атакува шефа на ГДБОП заради разследването за източените пари от строителството на АМ "Хемус".

На 12 декември, неделя, прокуратурата свика спешна пресконференция, за да разкаже колко обидени и потресени са наблюдаващите прокурори по делото "Хемус" от поведението на шефа на ГДБОП, който опитвал да им нарежда как да протече разследването. Веднага след това на специален брифинг самият Стоянов и шефът на сектора, занимаващ се със случая, първо отрекоха да са оказвали какъвто и да е натиск на прокурорите и веднага след това дадоха да се разбере, че на практика държавното обвинение пречи на разследването.

Само часове след като прокуратурата даде да се разбере, че разследва шефа на ГДБОП Калин Стоянов и негови служители за оказван натиск върху прокурорите по делото за пране на 53 млн. лв. от магистрала "Хемус", МВР контраатакува.

 

Още по темата