Quantcast
Шефът на ГДБОП получи обвинение за натиск върху прокурори | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Шефът на ГДБОП получи обвинение за натиск върху прокурори

Калин Стоянов на висок тон опитал на убеди прокурорите да изпълнят исканията на обвинения по делото "Хемус"
Обновена
2 302
 БГНЕС
Калин Стоянов

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов е вече официално обвинен от Софийската районна прокуратурата за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. За разлика от много други случаи, в които районната прокуратура протака делата, този път е действала светкавично - само 10 дни след като бе образувано делото, Стоянов вече е с обвинение по случая "Хемус".

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 г. затвор. 

"В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина", обяснява прокуратурата в съобщението си по темата. 

Прокуратурата твърди, че са събрани "достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев - да не внася протест по определената му мярка за неотклонение "домашен арест" и да му се разреши да пътува извън страната. Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че "слага точка на разследването", като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото".

Делото срещу Стоянов е на спецназдор от апелативната и върховната прокуратура. Той е на свобода срещу подписка.

На 12 декември, неделя, прокуратурата свика спешна пресконференция, за да разкаже колко обидени и потресени са наблюдаващите прокурори по делото "Хемус" от поведението на шефа на ГДБОП, който опитвал да им нарежда как да протече разследването. Веднага след това на специален брифинг самият Стоянов и шефът на сектора, занимаващ се със случая, първо отрекоха да са оказвали какъвто и да е натиск на прокурорите и веднага след това дадоха да се разбере, че на практика държавното обвинение пречи на разследването.

 

Още

8 души са в ареста след акция на ГДБОП и Кьовеши в Петрич

30.06.2022

Обновена

12744
ГЕРБ материализира "Хемус" в луксозни хотели и сметки в чужбина
Борислав Михайлов е бил на разпит в ГДБОП

22.06.2022

649