Quantcast
Останали без власт, ГЕРБ и СДС се раздират от скандали | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Останали без власт, ГЕРБ и СДС се раздират от скандали

Разпад и люспене обхвана и двете партии
Обновена
63 586
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Добрите дни за лидерите на СДС и ГЕРБ Румен Христов и Бойко Борисов свършиха. Монтана, където кмет е Златко Живков (вдясно), е едно от последните им спокойни места.

Властта се оказа най-силната вътрешноорганизационна спойка за ГЕРБ и СДС. Останали без нея, и двете формации са разтресени от огромни скандали.

По-драматично е положението в СДС, равносилно почти на разпад. Партийни членове от областите Бургас, Благоевград, Кърджали и Кюстендил, сред които и много общински съветници, са срещу председателя Румен Христов. След втората изборна загуба на 14 ноември повечето от тях поискаха разваляне на коалицията с ГЕРБ и избор на ново партийно ръководство. Софийската централа ги контрира с изключване. Спори се дали са отстранени или са се самоотстранили поради неплащане на членски внос. "Днес ме изключили от СДС. По ченгеджийски, за неплатен членски внос, което е такъв майтап...", написа преди няколко дни в социалните мрежи бившият председател на партията Борис Марков. Предстои национална конференция, която трябва да реши, или да задълбочи още разделението.

Голямата герберска драма пък е в Пловдив. Местната партийна организация поиска преди няколко дни оставката на зам.-кмета Пламен Райчев. Той е един от най-доверените хора на кмета Здравко Димитров. Официалният мотив за оставката е хаосът със строителството и инфраструктурните проекти в града. Те са в ресора на Райчев. Отстраняването му бе поискано от местните общинари на ГЕРБ и районните им кметове. "Има вътрешни конфликти в партията. Явно не съм любимото дете на ГЕРБ", отвърна Райчев на нарочна пресконференция. Засега кметът Димитров мълчи по скандала. Но е ясно, че в ГЕРБ - Пловдив не си говорят. Всъщност, разделението е старо. От самото начало на мандата Димитров е в хладни отношения с предшественика си Иван Тотев, който дърпа конците в партийната структура. Загубата на централната власт просто даде тласък на процесите.

Преди няколко седмици скандал се разгоря и в Търговище. Бившият областен управител Митко Стайков и няколко общинари от Омуртаг напуснаха ГЕРБ.

 

СТРАННОСТИТЕ В ПЛОВДИВ НЕ СПИРАТ

Пловдивската сага засега има странно продължение. В понеделник вечерта общината покани медиите да присъстват на пускането на част от ремонтирания бул. "Санкт Петербург". Тази реконструкция бе един от поводите за поисканата оставка на Райчев. На място се появиха както самият Райчев, така и кметът Димитров. Обаче пускането на отсечката се отложи за сутринта. Димитров обясни, че е доволен от работата на строителите, но имало неща за довършване. Той все така не коментира по същество исканата оставка на заместника си. Каза само, че няма проблеми с районните кметове и не бива представители на администрацията да си общуват чрез медиите.

Още

Борисов: Ако Радев върне Изборния кодекс, ГЕРБ ще му гласува ветото

06.12.2022

Обновена

11350
ПП и ДБ са на косъм да провалят най-важното - демонтажа на ГЕРБ

05.12.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

16099
С 55 на 5 гласа "Да, България" отказа на ГЕРБ

03.12.2022

12303