Медия без
политическа реклама

Надежда Йорданова: Целият ни арсенал срещу Гешев е в ход

Правосъдният министър внася във ВСС сигнала, свързан с казуса "Жоси". В документите става дума за изнудване.

19 Дек. 2021
МП/Силвия Гурмева
Надежда Йорданова

Спрямо Гешев е в ход целият възможен арсенал за реакция, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова в интервю за Нова тв. По думите й до 3 месеца трябва да има законодателни промени, "които съществено да променят пейзажа и средата и да създадат още условия за освобождаване на главния прокурор". Има различни начини за отстраняването на Гешев и предстои да видим кой ще сработи, допълни тя.

В началото на другата седмица Йорданова ще внесе във Висшия съдебен съвет сигнал, свързан с казуса "Жоси". В петък се разбра, че МВР проверява дали главният прокурор е замесен в случай на изнудване и на баща му е прехвърлен дял от млекопреработвателната компания.

МВР проверява сигнал от бизнесмен, който твърди, че преди 8 години главният прокурор Иван Гешев е присвоил бизнеса му, потвърдиха от силовото ведомство пред "Свободна Европа". Случаят е разказан в разследване на сайта bird. bg, според което през 2013 г.

"Министерството на правосъдието проверява в момента този сигнал, получен на един от собствениците на дружеството. Става дума за опит за придобиване на част от капитала на търговско дружество през 2014 г. без ясна причина. В началото на седмицата ще подадем сигнала и тогава ще станат ясни фактите", посочи Йорданова. Тя допълни, че има документи с подписи, а на уточняващ въпрос отговори, че в тях има човек с името Гешев. 

Йорданова припомни, че има още няколко групи сигнали срещу главния прокурор. "За част от тях сме проверили фактите и обстоятелствата и министърът на правосъдието ще предприеме правомощията си по ЗСВ като внесе поредното предложение до настоящия Пленум на ВСС за предсрочно прекратяване на правомощията на г-н Гешев. Пленумът е държавен орган и като министър ще настоявам той да изпълнява своите правомощия", уточни тя.

Необходимите законодателни промени, които да помогнат за махането на главния прокурор Иван Гешев и на шефа на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров, може да бъдат направени бързо.

Йорданова коментира и сценката, разиграла се в четвъртък в коридорите на Висшия съдебен съвет. Докато отговаряше на журналистически въпроси там, Гешев я прекъсна като стовари в ръцете й огромен букет, за да я поздрави за новия й пост. Тя му отвърна, че чака да обсъдят условията на оставката му. Министърката обясни, че изобщо не приема жеста му за джентълменски, както и че никой не го е приел така. "Бях изненадана, защото доброто възпитание предполага да не се прекъсват разговор на човек с други хора. След като отношението спрямо моя разговор с журналистите е такова, счетох, че куртоазията трябва да отстъпи и да минем по същество", призна тя.

"Продължаваме да настояваме главният прокурор да носи своята отговорност и да ни освободи от себе си (...) Гешев трябва да си даде сметка и да постъпи отговорно и да напусне поста, защото не отговоря на изискванията за заемането му и защото не изпълнява служебните си задължения", допълни Йорданова. И отново посочи, че всеки час закъснение е от значение. "И към днешен момент няма нито едно голямо корупционно престъпление, което да е разкрито. Спрямо всички, за които има данни пред нас, има един прокурорски чадър", посочи Йорданова. "Стотици хора излязоха по площадите м.г., за да искат оставката му, защото той отказва да разследва Борисов, Пеевски, Доган и още много други, за които има данни в обществото, че вършат нередности", допълни тя.

И посочи още, че отстраняването му е важно, за да отпуши системата, но се налагат и много други промени.

Главният прокурор Иван Гешев посрещна с голям букет министъра на правосъдието Надежда Йорданова за първото заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, което тя председателства.

За около 2 месеца пък се очаква да приключи реформата с антикорупционната комисия КПКОНПИ, ръководена в момента от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Тази комисия ще бъде разделена на две - Антикорупционна комисия и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. "Това означава и нов състав на органите. При заложения темп на работа г-н Цацаров ще бъде освободен съвсем скоро", коментира Йорданова. "Антикорупционната комисия следва така да си върши работата, че да попречи на прокуратурата да си затваря очите при явно корупционни действия, търговия на влияние, конфликт на интереси и др. Това, което се случва сега, е че ако въобще реши да действа по същество, КПКОНПИ е беззъба и просто праща една папка към прокуратурата, и тя може да реши да я сложи встрани", обясни министърката.

Първото, което ще направи бъдещата управленска коалиция е да промени закона за КПКОНПИ, да превърне комисията в агенция, да й даде повече и дори разследващи функции и да смени нейния председател Сотир Цацаров.

 

Още по темата