Медия без
политическа реклама

Австрия ще пуска неваксинирани срещу поне 5 дни карантина

Поредна европейска държава въвежда нови ограничения от понеделник

18 Дек. 2021
Pixabay

Австрия е поредната европейска страна, която затяга граничните мерки в отговор на омикрон нашествието в Европа. От 20 декември, понеделник, страната ще допуска свободно само ваксинирани и преболедували, съобщи ситуационният център на външното ни министерство. Това е т.нар. правило 2G, което изключва третата хипотеза в ковид сертификатите - отрицателния тест.

Сертификатът за ваксинация не трябва да е по-стар от 270 дни, а този за преболедуване трябва да е до 180 дни. Това обаче не е всичко - в допълнение тези лица трябва да представят и негативен резултат от PCR тест, който да е направен не повече от 72 часа преди пристигането, или да са поставили бустерна доза ваксина. Ако не представят тест/сертификат за бустер, следва карантина, от която човек може да се освободи след провеждане на PCR тест. Също така те трябва да извършат предварително електронна регистрация на следната страница: https://entry.ptc.gv.at/.

За лицата, които не са имунизирани и не са преболедували в посочените по-горе срокове, т.е. не отговарят на правилото “2G”, се предвижда да бъдат поставени в незабавна 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена едва на 5-ия ден след провеждане на PCR тест.

За лицата, които пътуват редовно между страната на постоянно местоживеене и другата страна със служебна цел или за участие в училищни или учебни занятия, т. нар. Pendler, ще важат познатите до момента възможности: представяне на негативен резултат от PCR-тест (не по-стар от 72 часа) или негативен антигенен тест, не по-стар от 48 часа, сертификат за преболедуване (до 180 дни) или сертификат за ваксинация (не по-стар от 270 дни).

За деца под 12-годишна възраст изискванията няма да важат, освен ако придружаващото ги лице не е поставено в карантина. За улеснение МВнР дава две примерни хипотези:
- 11-годишно дете, което влиза в Австрия с родител, който не е ваксиниран и не е преболедувал, трябва да бъде поставено в карантина заедно с него;
- дете на 9 години, което е придружавано от ваксиниран родител с негативен PCR тест, не подлежи на карантиниране.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13, и в извънработно време на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44, или на имейл адресите: [email protected], [email protected].

 

ГЪРЦИЯ

От 06:00 часа на 19.12.2021 г. за всички влизащи в Гърция, включително и деца навършили 5-годишна възраст, ще е задължително представянето на отрицателен резултат от направен Rapid (антигенен) тест до 24 часа или PCR тест до 72 часа преди пътуването. Мярката важи и за всички ваксинирани и преболедували. Изключение правят пътуващите гръцки граждани или постоянно или продължително пребиваващите в Гърция, които се завръщат в страната до 48 часа от напускането й.

 

БЪЛГАРИЯ

От 20 декември България също въвежда промени в граничния си режим, които ще повлияят не само на пътуващите чужди граждани, но и на българите, които се завръщат. В оранжева зона влизат Испания, Малта, Швеция, Сърбия, Черна гора и Украйна. В червена зона от същата дата ще са Франция, Йордания, Гренландия и Фарьорските острови, гласи заповед на здравния министър проф. Асена Сербезова. В зелена зона остава само една държава - Ватикан.

Засега промяна в самите правила няма. Влизането у нас става със зелен сертификат за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест. Ако човек пътува от зелена или оранжева зона без сертификат, той се поставя под карантина за минимум 3 дни. Възможността за освобождаване чрез отрицателен тест вече съществува най-рано 72 часа след пристигането. Преди можеше да се представи отрицателен тест в рамките на първите 24 часа, ако човек пътува без зелен сертификат или отрицателен тест.

Ако пък български граждани се връщат от червена зона и нямат зелен сертификат, тя трябва да се подложат на 10-дневна карантина без право на замяна.

 

ЧЕРВЕНА ЗОНА (от 20 декември)
Бангладеш, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Есватини, Зимбабве, Мозамбик, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Оман, Туркменистан, Таджикистан, Афганистан, Киргизка република, Монголия, Южна Корея, Чили, Уругвай, Бразилия, Парагвай, Боливия, Суринам, Панама, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба, Доминиканска Република, Фиджи, Света Лусия, Сейнт Китс и Нейвис, Гренада, Тринидад и Тобаго, Барбадос, Сингапур, Бруней, Йордания, Великобритания и Северна Ирландия, Грузия, Фарьорски острови, Гренландия, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Словения, Хърватия, Словакия, Австрия, Нидерландия, Ирландия, Чехия, Белгия, Унгария, Дания, Исландия, Гърция, Германия, Лихтенщайн, Андора, Полша, Швейцария, Сан Марино, Люксембург, Норвегия, Кипър, Монако, Франция.

 

Още по темата