Медия без
политическа реклама

Кирил Петков даде 40 дни на администрацията за зеления сертификат

Първо мярката ще бъде въведена в Министерския съвет от 7 февруари

16 Дек. 2021Обновена

Правителството ще въведе зелен сертификат за администрацията в Министерски съвет през февруари. Това става ясно заповедта на премиера Кирил Петков, публикувана в Единния информационен портал. В нея се казва, че допълнителните противоепидемични мерки за влизане в сградата на Министерския съвет влизат в сила от 7 февруари.

В сградата на МС ще се допускат само лица с валиден документ, удостоверяващ ваксиниране, преболедуване на COVID-19 или наличие на антитела срещу SARS-CoV-2, пише в заповедта. Алтернативен вариант за допускане до сградата ще бъде представянето на отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане PCR изследване, или на направен до 48 часа антигенен тест. Въведените условия няма да се прилагат по отношение на съдиите и служителите в Конституционния съд, представителите на медиите, гражданите и юридическите лица, подаващи документи, жалби и сигнали, лицата до 18-годишна възраст.

Предстои кабинетът да напише план как да постигне администрация без ковид. По-рано днес началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова обясни, че за това е необходимо време поне до март.

Отсрочката е очаквана на фона на ниското ниво на ваксинация и риска от съпротива и разделение в отделни групи на обществото. „Ще бъде изготвена поетапна програма въз основа на предварителен анализ как да се даде личен пример от държавата, че можем да работим без да продължим да разпространяваме заразата“, обясни Бориславова. На служителите, които не желаят да се ваксинират и нямат сертификат за преболедували или антитела ще се даде възможност за провеждане на бързи тестове. Тепърва ще се търси формула за финансирането на тези тестове.

На територията на МС ще бъде организиран ваксинационен пункт, ще се гарантира технологичната възможност за работа от дома на хора, които не желаят да се ваксинират, ще се осигурят и тестове, обясни Лена Бориславова.

Към момента не е ясно дали правителството има планове да разширява прилагането на зеления сертификат в целия публичен сектор, който включва и системи извън държавната администрация като учителите например.

КАМПАНИЯ

На днешното заседание е бил разгледан и доклад за управлението на епидемията. Беше взето решение за стартиране на кампания, таргетирана и към хората със специфични заболявания, които трябва да разполагат с подробна и много конкретна инфомация за ваксините, обясни Бориславова. 

Още по темата