Медия без
политическа реклама

Четворната коалиция препотвърди мораториума на цената на тока

Депутатите гласуваха замразяването на поскъпването на енергията да е до 31 март 2022 при цени от днес

16 Дек. 2021ОбновенаМИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Парламентът препотвърди вчерашното си решение за мораториум върху цените на тока със 158 гласа "за", 4 "против" и двама въздържали се. Точката бе първа от дневния ред, след като временната комисия, сформирана в сряда за решаване на проблема с очаквания ценови скок за бита от 1 януари 2022 г., днес внесе свое предложение. На практика то препотвърждава мораториума, но с него се уточнява, че срокът на действие е от обнародването в Държавен вестник до 31 март 2022 г., а цените се замразяват на нивата от 16 декември 2021 г.

В сряда парламентът изненадващо подкрепи предложението на ГЕРБ за налагане на мораториум на цените на тока, водата и парното, без да посочи продължителността му. Още по-объркващо бе, че депутатите гласуваха цените да бъдат замразени на нивата от 1 януари 2021 г., които на практика са невалидни, защото след тях КЕВР е определил нови цени от 1 юли 2021 г. Час по-късно от правителството обявиха, че парламентът трябва да преразгледа решението си за мораториум.

"При вчерашното решение не беше отчетено, че последните утвърдени цени са от 1 юли 2021 г. Рискуваме опасен правен прецедент да изменяме цени със задна дата. Предлагаме цените за битовите потребители да се замразят на нивата от днес, като по този начин ще дадем спокойствие през зимния отоплителен сезон", заяви Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

Оттук нататък цените на тока ще се увеличават само в краен случай, след като са орязани всички възможни разходи", обяви премиерът Кирил Петков в началото на днешното правителствено заседание. Посланието му обаче бе твърде неясно.

От "Възраждане" предложиха срокът на мораториума да продължи до края на април, защото в някои райони на страната зимата е по-продължителна. От "Продължаваме промяната" обаче отговориха, че идеята не е да се съобразяваме с климатичните условия, а да се даде разумен срок КЕВР и заинтересованите страни да обсъдят ситуацията, а експертни комисии да вземат мерки за решаване на проблемите в енергетиката, които водят до подобни ценови кризи. "Трябва да се намери баланс между интересите на енергийните дружества и интересите на крайните потребители", уточни Радослав Рибарски от ПП.

Това Биков от ГЕРБ разгневи депутатите от БСП като на практика отрече да са инициатори на мораториума и обяви, че просто са предложили онова, за което левицата преди това настоявала. "Учудвам се на вашата наглост. Вие доведохте държавата до фалит и до това бизнесът да не може да си плаща тока, не БСП", отговори Георги Свиленски.

Рамадан Аталай припомни, че единствено ДПС не подкрепя мораториума. "След вчерашното решение вече имаме не ценова, а енергийна криза. С този мораториум вие приравнихте България на банановите държави", каза той. 

Думите му са по повод острата позиция частните електроразпределителни предприятия и на държавния Електроенергиен системен оператор опита държавната социална политика да се провежда с изкуствено задържане на цените на електроенергията. И предупредиха, че се намират в остра ликвидна криза от септември насам, заради което електроенергийната система на страната е застрашена от колапс.

От ДПС призоваха парламента трябва да реши проблема с високите цени чрез промени в данъчните закони. "Махнете повече проценти от ДДС и така цената на тока от 1 януари може да се окаже по-ниска от днешната. Но не може да доведете до фалит електроразпределителни дружества и Топлофикация София, не може да искате селяните, които се топлят на пелети, да плащат топлото на софиянци", каза Аталай. Според него дадената подкрепа за мораториум от новото управляващо мнозинство не е от неопитност. "БСП и ГЕРБ с този подход източват фонда за енергийна ефективност с 250 млн. лв., които ще отидат в тези, които все още са в задкулисието", каза Аталай и посочи, че най-големите печеливши от мораториума са производителите на ток от фотоволтаици и ветрогенератори.

По този повод Делян Добрев от ГЕРБ излезе с предложение в решението за мораториума да се запише, че той не важи за определянето на прогнозните цени, свързани с ценообразуването на ВЕИ. "Така ВЕИ няма да бъдат свръхсубсидирани, защото субсидията им зависи от разликата между прогнозната и тяхната преференциална цена. Те ще продължат да получават 350 лв. за мегаватчас, а след януари тази разлика ще стане още по-голяма. Да отнемем свърхсубсидията от ВЕИ", призова Добрев.

Бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ, Теменужка Петкова се оправда: Не сме виновни ние от ГЕРБ, че вчера подкрепихте нашето предложение. Подкрепихте ни единодушно, но като ви се скараха, давате отбой. Парламентът се превръща в гумен печат на изпълнителната власт".

"Защо недоволствате? В крайна сметка ние препотвърждаваме решението си от вчера, сега само го прецизираме", отвърна Тошко Йорданов от ИТН. А съпартиецът му Любомир Каримански обяви: "Не е вярно, че мораториум е мръсна дума и се свързва с бананови републики" и даде пример с деветмесечния частичен мораторуим върху банковите кредити, въведен с благословията на ЕЦБ в целия Европейски съюз заради ковид-кризата.

Според Йордан Цонев от ДПС обаче България ще има проблем с Еврокомосията, която била много чувствителна към намесата над независимите регулатори. "Ще подкрепим всяко друго решение. Има поне няколко. Големите международни компании на нашия енергиен пазар ще си потърсят правата и ще трябва да покрием финансовите им загуби", каза Цонев.

От ГЕРБ предложиха в решението за мораториума да бъдат задължени министърът на финансите и министърът на енергетиката да изготвят компенсаторен механизъм за подкрепа на бизнеса за месеците до 31 март. Според Дилян Добрев размерът на компенсациите трябва да е 75% от разликата между прогнозната цена на КЕВР от 120 лв. на мегаватчас и реалната цена на енергийната борса, която вече гони 600 лв. на мегаватчас.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов настоя в решението за мораториум да бъде записано от 1 януари 2022 г. АЕЦ "Козлодуй" да продава евтиния ток на регулирания пазар, вместо да го изнася. "АЕЦ произвежда 40% от електроенергията у нас и само 1/4 отива за бита. В ръцете на изпълнителната власт е също така задължи американските централи да продават по-скъпия си ток на свободния пазар, вместа на регулирания. Тези решения може да бъдат взети само за две седмици", смята Костадинов. Той разкритикува правителството и министъра на енергетиката, че не взели позиция до момента. "Не може да бъде оправдание отсъствието на изпълнителната власт с това, че е само на два дни", каза лидерът на "Възраждане".

Всички предложения на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" бяха отхвърлени от управляващото мнозинство - ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Неясна остава съдбата на сформираната преди ден временна комисия за решаване на проблема с високите енергийни цени. Днес след заседание на Министерски съвет говорителят на кабинета Лена Бориславова обяви, че вече са започнали разговорите с експерти решения, които ще доведат до дългосрочно намаляване на цената на електроенергията. "В момента, в който разполагаме с мерки и имаме убеденост, че трябва да са те, ще бъдат предложени за обществено обсъждане", допълни тя. Според нея мораториумът върху енергийните цени няма да доведе до санкции от ЕК, защото това е само "отложено нарастване на цените, докато наистина бъдат взети мерки за стабилизиране ръста на електроенергията", обясни Бориславова.

А в началото на правителственото заседание премиерът Кирил Петков заяви "оттук нататък, преди да има сериозен анализ в енергийната система и в системата на "Топлофикация", не може просто да даваме допълнителните разходи към крайните потребители". "Това ще става само след осъществен пълен анализ, когато сме видели, че всичко възможно е направено за намаляване на разходите. Тогава ще отиваме към увеличаване на цените. Това ще бъде нашият подход оттук нататък, не просто всяка неефикасност да резултира в по-високи цени", коментира той.

 

Анализ по темата - в "Наблюдател":

Отиващата си година минава под знака на множество кризи, но може би ще се запомни най-ярко с рекордния ръст на енергийните цени.

 

Ключови думи:

мораториум, цени, ток

Още по темата