Медия без
политическа реклама

ТЕЦ-ът на Доган е със запорирани сметки и спрени доставки на газ

Ръководството на централата твърди, че сами са спрели работа, но от Булгаргаз казват, че има дълг от 24-25 млн.лв

15 Дек. 2021
БГНЕС архив

ТЕЦ-ът, който е собственост на почетния председател Ахмед Доган, е със запорирани сметки и спрени доставки на газ. Това съобщават "24 часа" и "Дневник", които се позовават на ръководството на Булгаргаз.

В 6,55 ч в понеделник, 13 декември, по искане на “Булгаргаз” преносният оператор е спрял газа за ТЕЦ “Варна”. Данаил Папазов, който представлява дружеството и е бивш министър на транспорта, казва пред “24 часа”, че от 1 октомври са спрели централата, тъй като въпреки високите цени на тока на борсата заради пиковите стойности в цените на газа сметката не излизала. Той отрече газът да е спрян заради дългове, но не отрече, че централата има задължения към “Булгаргаз”.

Спряхме ги, защото дължат пари, заявява обаче изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов. По думите му дългът е към 24-25 млн. лв. Газовата компания е преустановила подаването на синьо гориво на 1 октомври, както е запорирала и сметки на централата. Павлов уточни, че мерят всички с един аршин - дали си плащат газа.

Мислите, че "хранилката" от държавния БЕХ за Доган е приключила?  Уви, НЕ!   написа във Фейсбук Стела Николова, депутат от "Демократична България".

 

Дългът на теца според шефа на “Булгаргаз” е за газа от август и септември. Горивото е било пуснато миналата седмица, тъй като били издължени 10 млн. лв. Водят се разговори и ръководството на централата е заявило, че ще погаси още 10 млн. лв. и тогава отново за някой ден щял за бъде пуснат природният газ към ТЕЦ “Варна”.

До сегашната крайна мярка се е стигнало, след като в началото на октомври отново е имало спиране на газа заради задължения на ТЕЦ "Варна". Тогава дружеството е платило горепосочените 10 млн. лева, но след това отново се натрупали дългове.

След това, в средата на ноември, "Булгаргаз" внася в съда иск за запор на сметките на ТЕЦ "Варна" заради новите задължения. С решение на съда от понеделник това се случва, като е спряно и подаването на газ към електроцентралата, разказва и "Дневник".

Държавното обвинение категорично отказва да даде информация дали работи по сигналите срещу ТЕЦ "Варна", чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.
Демократична България" ще предостави на чешката прокуратура всички материали за ТЕЦ "Варна". Ще се обърне и към чешки евродепутати, с помощта на които да отнесе въпроса за теца на Ахмед Доган и пред Европейската комисия.