Медия без
политическа реклама

Трима станаха депутатите от ПП, напускащи парламента

Лена Бориславова става шеф на кабинета на министър-председателя

14 Дек. 2021Обновена
БГНЕС
Лена Бориславова

Парламентарната група на „Продължаваме промяната” (ПП) остава временно с трима депутати по-малко. Днес стана ясно, че членовете й Лена Бориславова и Яна Балникова са подали заявления за напускане на Народното събрание. Ден по-рано същото заяви, че ще направи и колегата им Велико Минков.

Двете дами не са посочили мотиви за решението си. Те са известни като приближени на водачите на коалицията Кирил Петков и Асен Василев. Балникова беше заместник на Петков, докато той заемаше поста на икономически министър в първото служебно правителство за тази година. Лена Бориславова ще стане шеф на кабинета на министър-председателя. Въпреки че бе сред най-младите юристи в Народното събрание, тя беше избрана да оглави временната комисия за промени в парламентарния правилник. Мястото на Бориславова начело на временната комисия ще заеме Настимир Ананиев. Той е депутат от квотата на "Волт" - една от трите формации в коалицията ПП.

Минков написа във Фейсбук, че възнамерява да остане депутат, докато премине гласуването на кабинета на Кирил Петков. Това стана в понеделник. По думите му, мотивите да изостави парламента са лични, но споменава, че се смята за по-полезен извън събранието, отколкото вътре в него.

Заявленията за напускане на Балникова и Бориславова ще бъдат гласувани в сряда сутринта, сочи проектът за дневен ред на депутатите. Не е ясно кога ще стане същото за Минков.

Ново ръководство

Начело на парламентарната група на БСП ще застане депутатът Георги Свиленски. Такова решение е приела групата по предложение на коалиционния съвет на "БСП за България", съобщиха от пресцентъра на левицата.

Преди групата неизменно се оглавяваше от водача на БСП Корнелия Нинова. Тя обаче подаде оставка като председател на партията, а и вече заема поста на вицепремиер в новото правителство. Връзката й с парламента обаче остава топла - Георги Свиленски е известен като нейн приближен.

Още по темата