Медия без
политическа реклама

Прокурорите по "Хемус" се отказват от делото

Новите ще започнат разследването отначало и ще го забавят, коментира вътрешният министър Бойко Рашков

14 Дек. 2021Обновена

Наблюдаващите прокурори по делото "Хемус" са си направили отвод. Това обяви днес ръководството на Софийската градска прокуратура. Това е пореден епизод от казуса, по който МВР и прокуратурата влязоха в открита война в последните дни.

В неделя прокуратурата обяви, че разследва шефа на ГДБОП Калин Стоянов и негови служители за оказван натиск върху прокурорите по делото за пране на 53 млн. лв. от магистрала "Хемус". Последва брифинг на Стоянов и шефа на сектора, занимаващ се със случая, които първо отрекоха да са оказвали какъвто и да е натиск на прокурорите и веднага след това дадоха да се разбере, че на практика държавното обвинение пречи на разследването.

Сега шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова и заместникът й Иво Илиев събраха по спешност журналистите в съдебната палата, за да обявят самоотводите на колегите си.

"В резултат на безпрецедентния неправомерен натиск спрямо прокурорите по делото да извършат действия извън кръга на закона като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, като му разрешат да пътува в чужбина и да направят така, че да не носи наказателна отговорност, те са счели, че пряко е въздействано върху вътрешното им убеждение", обясни Илиев. Колегите му освен това смятали, че върху тях ще има допълнителен натиск заради образуваното разследване срещу служители на МВР и това ще им пречи да вземат решения по делото. 

По отводите на наблюдаващите прокурори сега трябва да се произнесе Софийската апелативна прокуратура. Ако те бъдат приети, делото ще бъде разпределено отново на случаен принцип, обясни Кирилова и увери, че прокуратурата иска да работи добре със структурите на МВР.

"С оглед създалата се ситуация, заявяват, че оттук нататък извършването на процесуално следствените действия по всички дела, възложени на МВР, ще се извършват в кабинетите на наблюдаващите прокурори", обяви още Кирилова.

Ръководството на градската прокуратура не отговори дали в крайна сметка е протестирала срещу определението на съда, който миналата седмица остави обвинения по "Хемус" под домашен арест.

Само часове след като прокуратурата даде да се разбере, че разследва шефа на ГДБОП Калин Стоянов и негови служители за оказван натиск върху прокурорите по делото за пране на 53 млн. лв. от магистрала "Хемус", МВР контраатакува.


Новите прокурори ще започнат разследването и ще го забавят, коментира по-късно в "Алтернативата" с Калин Манолов вътрешният министър Бойко Рашков. Той отново разви тезата си, че на практика държавното обвинение е препятствало разследването по отношение на обвиняемия за изнасянето от една банка на милиони. Не знаем каква е целта, но държавното обвинение осуети даването на самопризнания на това лице, обяви Рашков.

Рашков обяви и, че главният прокурор Иван Гешев манипулира обществеността по отношение на ръста на престъпността. Той внушава, че се влошава обстановката в страната и че престъпността се увеличава, каза вътрешния министър. Той твърди, че това не е вярно и че има намаление. 

Още по темата