Медия без
политическа реклама

Сарафов: Прокуратурата няма право да се договоря с обвиняеми

Зам.-главният прокурор порица разследващите полицаи по делото "Хемус", че не познават закона

14 Дек. 2021
Илияна Кирилова
Борислав Сарафов

Зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов разкритикува разследващите полицаи, които работят по разследването за източените милиони от строителството на АМ "Хемус". По негови думи служителите на ГДБОП не познават добре закона, тъй като са предложили на наблюдаващите прокурори да се споразумеят с обвиняемия, за да свидетелства. "Той се е почувствал уязвим и е решил да облекчи своята съдба като сътрудничи. Българският наказателен закон не позволява това", коментира Сарафов пред БНТ.

Той е категоричен, че прокуратурата може да сключва споразумения единствено след признаване на вина и след одобряването им от съда. Думите му обаче противоречат на практика в държавното обвинение, която дори главният прокурор Иван Гешев е упражнявал. "Забележете - прокуратурата по делото “КТБ” си избра един човек, когото от обвиняем направи свидетел, за да го ползва. Питайте прокуратурата за този човек и защо тогава е постъпила така, а сега по друг начин", обяви вътрешният министър, визирайки счетоводителя Бисер Лазов, на чиито показания се крепи делото "КТБ".

Освен това Иван Гешев беше проверяван за престъпление срещу правосъдието непосредствено преди да бъде избран за главен прокурор. Поводът бяха публикувани от разследващия сайт "Биволъ" записи, на които се чува как Гешев, докато е в Софийската градска прокуратура, е уговарял споразумения с подсъдими след спецакциите с гръмките имена "Недосегаемите 1 и 2" през 2011 г. Вместо с адвоката на обвиняемите Гешев се пазари директно със сочения за лидер на организираната престъпна група Владко Димитров. 

Само часове след като прокуратурата даде да се разбере, че разследва шефа на ГДБОП Калин Стоянов и негови служители за оказван натиск върху прокурорите по делото за пране на 53 млн. лв. от магистрала "Хемус", МВР контраатакува.

НЕИЗРЯДНОСТ

Шефът на НСлС Борислав Сарафов коментира още разследването, което продължава, за трагедията с автобуса на АМ "Струма", която отне живота на 45 души. По негови думи пътната маркирова на отсечката не отговаря на изискванията, но това няма връзка с катастрофата. Все още се чака експертизата дали шофьорът се е движил с превишена скорост. Сарафов обаче уточни, че има разрешена и съобразена скорост и най-вероятно водачът е карал по-бързо, отколкото трябва. 

Още по темата