Медия без
политическа реклама

Започва 360-градусов преглед на казуса с болница "Лозенец"

Новият здравен министър ще анализира резултатите от въвеждането на зелени сертификати

13 Дек. 2021
БГНЕС
Проф. Сербезова (в центъра) при представянето на новото правителство.

Новият здравен министър проф. Асена Сербезова ще направи 360-градусов преглед на казуса с детската болница и болница "Лозенец", съобщи самата тя тази вечер пред Би Ти Ви. Това е един от големите проблеми, които проф. Сербезова наследява. Болница "Лозенец" протестира и е разтърсена от скандали, последният от които е с днешна дата - за раздаваните бонуси в лечебното заведение.

Едно от последните решения на служебния министър Стойчо Кацаров бе да започне процедура по закриване на болница "Лозенец" и сливането й с педиатрията. Преструктурирането трябва да отвори път за създаване на национална детска болница в базата на бившата Правителствена. В двора на лечебното заведение пък в следващите години трябва да се построи нова детска болница. Решението се посреща на нож от лекарите в болница "Лозенец" и в Медицинския факултет на СУ, който спря да обучава студенти на 10 декември в знак на протест.

"Ще направим преглед какво е направено, това ли е най-удачното решение, как ще бъдат осигурени специалистите, как ще бъдат мотивирани да останат в България. Ще се срещна с всички страни и ще намерим най-балансираното и адекватно решение", обясни проф. Сербезова, която има смелостта да застане на пост, отказан от останалите партии в новата управляваща коалиция (номинация е на "Продължаваме промяната").

По отношение на зелените сертификати новият здравен министър каза, че ще се запознае до какви резултати са довели, каква е динамиката, какво се очаква да се постигне със затягането на мерките или обратния случай. Новият премиер Кирил Петков вече обяви, че ще направи сертификатите задължителни за Министерския съвет в рязък контраст с разправиите в Народното събрание по същата тема.

Другата тема за първите дни на проф. Сербезова в МЗ ще бъдат доставките на тестове за учениците. "Който и да организира поръчката, тестове трябва да има, за да не стига до отражение върху образованието. Не бива да има и прекъсната комуникация между МЗ и МОН. Не може министърът на образованието да научава от медиите децата ще отидат ли на училище или не", коментира тя.

Още по темата