Медия без
политическа реклама

Гешев обвини шефа на ГДБОП, че се меси в разследването за ”Хемус”

Главният прокурор се загрижи за свободата на словото

13 Дек. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Главният прокурор Иван Гешев отново атакува шефа на ГДБОП заради разследването за източените пари от строителството на АМ "Хемус". "В МВР началникът не би трябвало да се меси във вътрешното убеждение на разследващите, но се оказва, че директорът на ГДБОП едва ли не ръководи производството. Разследващият полицай взема решенията по вътрешно убеждение и само на база закона. Не би трябвало никой началник да се меси в разследването. Това е недопустимо и незаконно", коментира Гешев пред журналисти на влизане в Народното събрание.

Главният прокурор допълни, че държавното обвинение е "за" съдебна реформа, която обаче да обхване МВР, съдът и следствеието. Гешев изрази надежда, че вбъдеще ще работи в синхрон с вътрешното министерство. "През последните 6-7 месеца виждаме, че МВР се е концентрирало основно върху едно-две неща, което води до липса на добри резултати в сферата на организираната престъпност. Виждате хакерски атаки срещу журналистически сайтове, което е изключително притеснително за свободата на словото", заяви Гешев.

Той посочи още, че има постоянен контакт с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. "Това, което знам от личен разговор, е, че тя е доволна от работата на българската прокуратура", сподели Гешев.

Държавното обвинение образува разследване срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов и негови служители за оказван натиск върху прокурорите по делото за пране на 53 млн. лв. от магистрала "Хемус". Прокуратурата оплака, че са правени опити за извънсъдебни договорки с обвиняемия, за да се измени квалификацията на обвинението в по-лека в замяна на обяснения.

"Поводът за срещата ми с прокурорите бе, че работещите по случая служители ми разказаха, че 3-4 дни не може да се разпита лице по делото, което е готово да разкаже цялата схема и най-вече кой, по какъв начин и къде е предал изтеглените 54 млн. лв. за строителството на ЛОТ 5 на АМ "Хемус". Лицето е заявило готовност да говори, но единият от разследващите прокурори е сметнал и заявил, че не го интересува какво ще се разказва този човек. По този повод отидох в службата да говоря с прокурорите", защити се шефът на ГДБОП Калин Стоянов. 

Само часове след като прокуратурата даде да се разбере, че разследва шефа на ГДБОП Калин Стоянов и негови служители за оказван натиск върху прокурорите по делото за пране на 53 млн. лв. от магистрала "Хемус", МВР контраатакува.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?